Kövér László végre házelnök!

Tegnap még kellett egyet aludni, de ma már megnyugodhatunk: Kövér László az új parlament második házelnöke. Kövér László kérlelhetetlen szókimondása, konstans méretű arcszőrzete, illetve a Fideszen belüli relatív önállósága nem hagy kétséget alkalmassága felől.

Testületileg kimondott tagadószó

Kövér Lászlót július 22-én választotta meg az Országgyűlés. Ez a rendszerváltás óta mindenképpen úttörőnek számít, hiszen nem fordult elő, hogy egy képviselőcsoport egésze elutasítson egy jelöltet, és ha ez nem lenne elég, a szocialisták frakcióvezető-pártelnöke nem is gratulált. Persze Kövér Lászlót ismerve talán nem túlzás azt gondolni, hogy ennek külön örült a házelnök úr, és még hálát is adott a történelem urának, amiért elmaradt a politikatörténeti kézfogó Mesterházy Attilával.

Székfoglaló

Az elődről szólva megemlítendő, Schmitt Pál talán addig sem ült a házelnöki székben, hogy a trón párnázata hozzáidomuljon ülepéhez. Ez minden bizonnyal hasznos Kövér László számára, legalább nem kell tomporkompatibilitási problémákkal küzdeni az első időkben.

Kövér László a rendszerváltás előtt
1983 óta a szakkollégiumi mozgalom tagja, 1984-ben a Bibó István Szakkollégium tagja, majd nevelőtanára, emellett a Századvég című folyóirat szerkesztője volt. Az egyetem elvégzését követően pár hónapig az MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának munkatársa volt. 1987 és 1988 között Soros-ösztöndíjas.
1986. február-szeptember között az MSZMP KB Társadalompolitikai intézet munkatársa volt.
1988. novemberében a frissen alakult MISZOT (Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa) alelnöke lett; a másik MISZOT alelnök Gyurcsány Ferenc volt. A szervezetben nem választottak elnököt, a kollektív vezetést a választmány látta el.
1988-ban a Fidesz alapító tagja, 1990-ig az országos választmány tagja is. Részt vett az Ellenzéki, ill. Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon. (Wikipédia)
Külön haszon, hogy nem az előd súlyos árnyékának elviselhetetlen terhe alatt kell dolgozni, hiszen Schmitt Pál házelnöki ténykedése jóindulattal sem nevezhető maradandónak, de legalább kiérdemelte a megtisztelő palotalakó címet, így helyet hagyva Kövér Lászlónak.

Osztályfőnök

Felmerül a kérdés, vajon mivel is foglalkozik egy házelnök. Mert addig világos, hogy „Gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről. (HSZ 19. § (1) bek.)”, De ennek tartalmát nehéz definiálni. Ezek alapján talán olyan ő, mint egy osztályfőnök az alsó tagozatban. Megrendszabályozza a rakoncátlankodó képviselőket, akik össze-vissza kívánnak felszólalni és nem jelentkeznek pisilés előtt.

Nemes célok

Kövér László az MTI-nek adott interjújában vázolta fontosabb célkitűzéseit, amik kábé összhangban is vannak egy leendő osztályfőnök elképzeléseivel. Ezek között természetesen előkelő helyen szerepel a 2014-ben megalakuló kisebb parlamentnek írandó új házszabály előkészítése, ám ennél is becsülendőbbek azok a várható intézkedések, amelyeket a Ház munkáját befolyásoló egyéb tényezők terén szeretne alkotni. Egészen konkrétan kezdeni akar valamit a dohányzással, a parkolással, a beléptetéssel és az ülésteremben történő mértéktelen üdítőfogyasztással. Érdekes módon pont ezekre és a füstbombákra kell figyelni egy futballrangadó megrendezésekor is.

A várható szabályozások sorából kiemelkedik a parlamenti dohányzás lehetőségének újragondolása, mert ha Kövér úr elérné a zéró toleranciát, akkor elmondhatnánk, hogy a mi Országunk Háza füstmentességben utolérné az aluljáróink színvonalát, hiszen a föld alól pont tegnapi hatállyal tiltották ki a füstölgőket. Most aggódhatnak a képviselők is.

Az üdítők ülésteremből való kiszorítását pedig nyilván a nemzet egésze támogatja a nemzeti együttműködés nevében. Mégsem méltó az a Tisztelt Házhoz, hogy kólaszagú böffentések között fogadjanak el kifüggesztendő nyilatkozatokról szóló törvényeket, és egyébként is helyesebb, ha visznek a képviselők magukkal kis kóstolót a pálinkafőzés liberalizációjának eredményéből.

Egy tagkönyv mind fölött

Bárhogy is lesz, abban biztosak lehetünk, hogy Kövér László autonóm házelnök lesz. A köteles beszédén elúszott választás után sem mozdíthatta ki senki a pártból, így nyilván most sem lesz egyszerű báb. Ezt támasztja alá az is, hogy Kövér László birtokában a Fidesz-tagok autóskártyájának Porschéja, az egyes számú párttagkönyv.

Mi minden esetre jó munkát és kitartást kívánunk Kövér Lászlónak, az új parlament második házelnökének!
***

Egy ködös multból származó videóval szeretnénk felidézni azokat a pillanatokat, amikor magával Gyurcsány Ferenccel ült egy asztalhoz Kövér László.