Demokrata Kör: Mi nem aláírásgyűjtő aktivistákat toborzunk

Megalakult az első Demokrata Kör. Az elképzelés szerint lesz belőle több is, és olyan klubként fognak funkcionálni, ahol a demokráciát féltő állampolgárok összeülhetnek eszmét cserélni. Mesterházy üdvözli.

Az első Demokrata Kört tíz fő alapította. Van köztük pártpolitikus, civil, nyugdíjas és fiatal is. Hogy miért van szükség Demokrata Körökre, és mennyire fognak különbözni a már létező Polgári Köröktől?

Megkérdeztük az első Demokrata Kör alapítóját és szóvivőjét, Őrsi Gergelyt.

Egyáltalán mik lesznek a Demokrata Körök, milyen céllal jönnek létre?

Ezeket a köröket leginkább a klub szóval lehet leírni. A kormányzás elmúlt hatvan napjának tapasztalatai alapján merült föl a körök életre hívásának ötlete, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy a demokráciát, ha nem is lábbal, de tiporják. Minden olyan embert várunk a tagságunkba, aki a demokráciáért, a fejlődő Magyarországért szeretne tenni.

Lesz rá igény
Az MSZP úgy látja, hogy ilyen kezdeményezésekre egyre több helyen van és lesz igény, hiszen a demokrácia elvei, értékei, rendje az utóbbi 60 napban jelentős mértékben sérültek. Nem hagyhatjuk, hogy olyan generáció nőjön föl a Fidesz-KDNP kormány regnálása alatt, melynek torz képe alakul ki a demokráciáról. Ezért az MSZP és elnöke arra ösztönzi tagságát és minden józan gondolkodású civil szervezetet, szakszervezeteket, magánszemélyeket, hogy támogassák a Demokrata Körök létrejöttét. (mszp.hu)
Hogyan léphet be valaki egy ilyen körbe, és ha belépett, milyen módon tehet a demokráciáért?

Ha egy a demokráciát féltő és a normális Magyarországért tenni vágyó polgár megkeres minket, akkor arra számíthat, hogy hasonszőrű emberekkel fog találkozni. A körökben összejövünk, leülünk, közösen gondolkodunk, és általános illetve szakpolitikai kérdésekről beszélgetünk.

A leendő tagok találkozhatnak akár ismertebb szocialista politikusokkal is?

Természetesen. A szocialista párttagság nem feltétele a körökben való részvételnek, de nem is kizáró ok, hiszen egyik fő elvünk éppen a nyitottság. Így minden hazájáért aggódó és hazájáért tenni vágyó embert várunk kortól, nemtől és vallástól függetlenül.

Mennyire fognak különbözni a már megalakult és leendő klubok a polgári köröktől?

Egyetlen közös vonás van a kettőben, méghozzá a "kör" utótag. Mi elsősorban annak ellenében jöttünk létre, amit a Fidesz polgári körei eredményeztek. Másrészt mi nem a saját pártszerkezetünket szeretnénk felfrissíteni, ahogy azt a Fidesz tette egy vereség után, mi nem aláírásgyűjtő és tüntető aktivistákat szeretnénk toborozni, akiket az anyapárt marionett bábúként mozgat, hanem konstruktív indítványokat szeretnénk megfogalmazni, és olyan konstruktív gondoltakkal a nyilvánosság elé állni, amit minden hazáját féltő ember megfontol.

A köröktől milyen hatást várnak? Új szavazók szerzését is lehetségesnek tartják, vagy inkább arra szolgálnak, hogy a még meglévő szimpatizánsokat a párt közelében tartsák?

Mi nem szavazókban, hanem emberekben, állampolgárokban gondolkozunk, akik a demokráciát féltik és nem a saját pártjuk népszerűségét.

Természetesen szeretnénk, ha a baloldal visszatalálna az emberekhez, és ennek lehet ez egy mozgató rugója, de a körök önmagukban erre semmiképpen nem elegendőek. Mindössze egy lába lehet ez a kezdeményezés a társadalmi megújulásnak.

Mennyire áll az MSZP a kezdeményezés mögött?

Egyelőre a szervezeti és strukturális kérdéseken még nem gondolkoztunk, bár a Szocialista Párt üdvözölte a kezdeményezést. Hogy milyen infrastruktúrára lesz szükség, még nem körvonalazódott. Most minél több támogatót és tagot szeretnénk megnyerni, a technikai részletek megvitatására később kerül sor.