Az LMP megköszönte Sólyom munkáját

Köszönetet mondott Sólyom László távozó államfőnek köztársasági elnökként végzett munkájáért a Lehet Más a Politika csütörtökön közleményben.

A párt azt írja, hogy Sólyom László a harmadik Magyar Köztársaság talán legnehezebb öt évében volt köztársasági elnök. Az LMP szerint az államfő rendíthetetlenül kiállt az alkotmányosság, az emberi jogok és a jövő nemzedékek érdekei mellett, olyan időkben, amikor erre a legnagyobb szükség volt.

Kiemelik, hogy Sólyom László alkotmányos kötelességének megfelelően ellensúlya volt a kormánynak, és mint a közelmúltban meghozott döntéseiből egyértelműen kiderült, ebben nem befolyásolta az adott kabinet politikai színezete.

A leköszönő államfő kiállt a szólásszabadság védelmében, de azt is egyértelművé tette, hogy az állampolgári jogegyenlőséget megkérdőjelező szélsőséges pártokat ki kell vetnie magából a magyar politikának - olvasható az LMP közleményében.

A szövegben úgy fogalmaznak, hogy a köztársasági elnöknek még ha voltak is vitatható döntései, "morális példamutatása igazodásul szolgált mindannyiunk számára". Hozzáteszik, hogy bár az elnöki tevékenységének értékeléséhez szükséges történelmi távlattal még nem rendelkezünk, "már most látható, hogy mennyivel rosszabb lett volna Magyarországnak, ha ezekben az években nem ő a köztársasági elnökünk".

"Az elmúlt hetek történései pedig azt mutatják, hogy mennyivel jobb lett volna, ha folytathatja munkáját" - zárul a közlemény.
Forrás: MTI