Újabb bizonyítékok Sukoró ügyében

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott a Központi Nyomozó Ügyészség épülete előtt tartott tájékoztatójában elmondta, a mai napon átadja az ügyészségnek azt a két hangfelvételt, mely a kormányzati utasításra történő hamis csereüzleteket bizonyítják.

Budai Gyula kijelentette, birtokában van két hangfelvétel, amelyen a 2008.november 26-i Vagyontanács ülésén elhangzottak hallhatók, és az ominózus 2007-2008. július 30-i ülésen készült felvétel, melyen az érintett felek a csereszerződést aláírták.

Az értékbecsléssel kapcsolatos felvételen Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő akkori vezetője utasítására nyolc percre kikapcsolták a hangfelvevőt. Nem tudni, hogy ez idő alatt mi hangzott el. Annyi bizonyos, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nevéről nem tesznek említést. Budai szerint Bajnai Gordonnak tudnia kellett az értékbecslésekről, hiszen Gyurcsány Ferencnek heti rendszerességgel jelentéseket kellett küldenie.

Budai elmondása szerint a sukorói telekátadás kormányutasításra történt, amit a releváns felvételek is bizonyítanak. A Bajnai-Gyurcsány kormány időszakában két hatástanulmány született az értékbecsléssel kapcsolatban.

Gyurcsány reagálása
A volt miniszterelnök közleményében leszögezi, "a Fidesz korábbi és jelenlegi kormányfőjétől eltérően" soha semmilyen megalapozott gyanú nem vetődhetett rá, hogy a miniszterelnöki hatalmat és befolyást személyes és családi vagyongyarapodásban használta volna fel. A vádakat visszautasítja, és mint fogalmaz, számára erkölcsileg is elfogathatatlan lett volna, hogy visszaéljen a hatalmával. (privatbankar.hu)
A miniszterelnöki megbízott birtokában lévő első hangfelvételen közel ötszáz millió forinttal becsülték alul a pilisi, albertirsai-és sukorói ingatlanokat, később Budai állítása szerint Gyurcsány Ferenc utasítására korrigáltak a számadatokon, így a második felvételen már 298 millió forintos értékkülönbségről tesznek említést. Így vált indokolttá, hogy az izraeli befektető 2,6 milliárd forint állami támogatást kapjon.

Hátráltatás

A megbízott szerint az előző kormány mindent megtett annak érdekében, hogy az ügyészség ne tudjon nyomozást folytatni a kétes becslésekkel és hatástanulmányokkal kapcsolatban, emellett igyekeztek a nyomozási határidőket minél tágabb keretek között értelmezni.

A kormány valótlan értékeket szolgáltatott a vagyontanács részére. Az ITD Hungary szervezet - amely hatáskörébe a kiemelt kormányprogramok tartoznak - az üzleti titoktartásra hivatkozva a bizonyítékként szolgáló dokumentumokat megtagadta az ügyészségtől-mondta Budai.

A miniszterelnöki megbízott a releváns felvételeket a nyomozás érdekében nem hozza nyilvánosságra. Budai várja a volt miniszterelnök reagálását a dokumentumok átadásával kapcsolatban. A sajtót biztosította arról, miszerint minden héten új hírrel fog szolgálni a sukorói ügyről, illetve kijelentette további iratok állnak a rendelkezésére, ami segítheti a nyomozás.