Ellenőrizhetetlen a parlagfűirtás

A magyarországi parlagfűhelyzet tarthatatlan voltára kívánta felhívni a figyelmet a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület szerdán a Budakeszi határában tartott bejárással - közölte Juhászné Halász Judit, az egyesület elnöke.

Az egyesület tagjai, helyi lakosok és az Allergia és parlagfű kerekasztal tagjaként is jelenlévő Gulyás Dénes országgyűlési képviselő (Fidesz) egy Budakeszi határában lévő "parlagfűtengerhez" vonult ki.
Exner Tamás ökológus, az egyesület tagja elmondta: "a megtekintett parlagfűtábla a bizonyíték arra, hogy a mentesítés nem működik Magyarországon”.

A parlagfű irtása az adott terület tulajdonosának kötelessége, s ennek elmaradásáért büntethető - hívta fel a figyelmet az ökológus, hozzátéve: a jogszabályban előírtak betartásának ellenőrzése azonban jelenleg nincs megoldva.

Külterületen az illetékes megyei növény- és talajvédelmi szolgálatnak, belterületen az önkormányzat jegyzőjének kell intézkednie, de a hatóságok túlterheltek. Az egyesület javaslatai szerint vagy törvényi módosítással kell a helyzetet megoldani, vagy helyi felelősök kinevezésével.

"A parlagfüves területek 90 százalékán nem történik semmi, nem rendelnek el kényszerkaszálást, nem intézkednek az erre jogosult hatóságok" - fűzte hozzá Exner Tamás.

A bejáráson részt vevő Gulyás Dénes maga is allergiás, s mint mondta, nagyon sok ember mindennapjait nehezíti meg az országot lassan elborító parlagfű.

Az országgyűlési képviselő korábban részt vett a közelmúltban újjáalakult Allergia és parlagfű kerekasztal ülésén. A szervezet - amelynek két társelnöke Bartos Mónika (Fidesz) és Szabó Rebeka (LMP) országgyűlési képviselők - ajánlásokat fogalmaz meg a döntéshozók számára.
Forrás: MTI