Megnyitották a "melegek olimpiáját"

Guido Westerwelle külügyminiszter nyitotta meg szombat este a németországi Kölnben a világ legnagyobb homoszexuális sport- és kulturális rendezvényét, a VIII. Gay Games-t, amelyen 10 ezer sportoló vesz részt a világ 70 országából.

"Addig folytatjuk a küzdelmet, amíg senkinek nem kell félnie többé attól, hogy önmaga legyen, bárhol is éljen a világon" - jelentette ki megnyitóbeszédében a homoszexualitását nyíltan vállaló liberális pártelnök, a "melegolimpia" fővédnöke.

Westerwelle megtiszteltetésnek nevezte, hogy első ízben Németország rendezheti meg a Meleg Játékokat; megemlékezett arról a generációról, amely "a szabadságunkért küzdött", és hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni azokról sem, akiket még mindig kirekesztés, üldözés sújt. "Egyetlen vallás sem igazolhat gyilkosságot" - jelentette ki, arra utalva, hogy egyes vallások halállal rendelik büntetni a homoszexualitást.

A "melegolimpia" 28 éves történetében a német külügyminiszter, alkancellár a legmagasabb rangú politikus, aki jelenlétével tisztelte meg az eseményt.
A látványos megnyitót a valódi olimpiáéhoz hasonló külsőségek közepette tartották a Rheinenergie-stadionban, az atléták Matthew Mitcham, a másságát nyíltan vállaló olimpiai bajnok ausztrál műugró vezetésével tették le az esküt.

A résztvevők 35 sportágban versenyeznek az augusztus 7-ig tartó rendezvényen, amelynek valódi célja bevallottan nem csúcsteljesítmények felmutatása, hanem a kirekesztés, az előítéletek elleni küzdelem.

Az első Gay Games-t 1982-ben tartották a kaliforniai San Franciscóban Tom Waddell meleg tíztusázó amerikai olimpikon kezdeményezésére.

A rendezvényhez kapcsolódva a sport és a homoszexualitás viszonyáról nyílt kiállítás a kölni Német Sport- és Olimpiai Múzeumban; a tartományi családügyi minisztérium által gondozott tárlat megnevez 100 ismert homoszexuális élsportolót, akiknek nagy többsége azonban csak az aktív versenyzést befejezve "bújt elő rejtekéből".

A résztvevők közül kiemelkedik John Amaechi 39 éves angol sportoló, aki fényes karriert futott be az amerikai profi kosárlabdaligában; a legidősebb - 92 - éves "atléta" a testépítés kategóriában nevezett.
Kölnben működik egyébként Európa legnagyobb meleg sportklubja, az SC Janus.
 
Forrás: MTI