London már az olimpiára készül

Csaknem ezer eseményt, így a legkülönbözőbb sportági versenyeket magában foglaló nyitott hétvégével köszöntötték, s kedden külön is felhívják a világ figyelmét a britek arra, hogy éppen két év múlva kezdődik a londoni nyári olimpia.

A játékokat népszerűsítő, s országszerte nagy tömegeket megmozgató "félidős" víkendet a szervezőbizottság kétszeres olimpiai bajnok vezetője, Lord Sebastian Coe hirdette meg, a keddi programban pedig egyebek között több olyan létesítmény átadása-megmutatása is szerepel, ahol a 2012. július 27-i megnyitó után már ötkarikás érmekért küzdenek majd a sportolók.

Az "előavatás" részeként tárják a világ elé a 80 ezer nézőt befogadó és majdan az atlétikai viadaloknak otthont adó Olimpiai Stadion frissiben elkészült tetőszerkezetét, amely a lelátó java részét lefedi. Magában a stadionban alkalmi futópályán sprintel egyet az Egyesült Államokból érkezett egyik díszvendég, a 200 és 400 méteres síkfutás korábbi olimpiai bajnoka, Michael Johnson. A kerékpárstadionban a híres brit biciklista, Chris Hoy mutat be ünnepi "tekerést", a kosarasok arénájában pedig az egykori NBA-játékos, John Amaechi emlékezteti a világot arra, hogy két esztendő van még vissza az olimpiai startig.

"Nem egyszerűen csak a következő nyári játékok gazdái leszünk, hanem - mivel már magunk mögött hagytuk az idei labdarúgó-vb-t - a következő globális világeseményt rendezzük meg. És ígérhetem, a súlyos gazdasági válság és a kormányzati pénzek, az olimpiai költségvetés megnyirbálása, a meglevő nehézségek ellenére London mindent megtesz, hogy kiválóan teljesítsen 2012-ben" - nyilatkozta Coe, aki hangsúlyozta, hogy a munkálatokkal rendben haladnak.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának beszámolója szerint a központi versenyszínhelynek számító Olimpiai Stadion tetőszerkezetét 120 oszlop tartja, 14 óriás reflektor nappali fényt áraszt a küzdőtérre. Öt híd köti össze az Olimpiai Park létesítményeivel. Méreteire jellemző, hogy 700 különböző helyiséget, öltözőt, zuhanyozót, orvosi rendelőt, erősítő termet, éttermet, sajtóközpontot foglal magában.
Forrás: MTI