Lábgomba? Le vele!

Nyaralás során sokaknak meggyűlik a baja a lábgomba és a különböző bőrkiütések, fertőzések miatt. Dr. Tóth Mariann bőrgyógyász-szakorvos válaszolt.

A bőrgomba napjaink egyik legelterjedtebb bőrbetegsége. Főként a vizes területeken, strandokon leselkedik ránk ez a veszély. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a fertőzés kialakulását, és az ezzel járó kellemetlenségeket.

Milyen tipikus bőrbetegségek vannak nyáron?


Ahol a gomba születik
A kellemetlen gombák kedvelik a zárt, levegőtlen, nedves felületeket, előszeretettel bújnak meg összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben, a lábujjak között. Megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak, terjednek. A bajt tetézi, hogy nem csak megfertőződhetünk, hanem fertőzhetünk is – újra meg újra.

Forrás: www.nestle.hu
A nagy hőségben főleg a fertőző betegségek száma sokszorozódik meg. A gyakori bakteriális betegségek közé tartozik az orbánc, és az ótvar.

A strandokon a vírusfertőzés a legáltalánosabb, hiszen a bőr sokat ázik a vízben, és emiatt könnyen sebezhetővé, védtelenné válik. Ez főként a talpat, és a lábujjakat veszélyezteti. A szemölcs is egy olyan tipikus kór, amelyet ilyenkor bárki elkaphat.

Az emberek többnyire nyáron fordulnak bőrgyógyászhoz. Ilyenkor fedezik fel a bőrgombát, és az ekcémát. A napfény hatására a bőr kipirosodik, foltos lesz. A páciensek látják az elváltozásokat és emiatt orvoshoz fordulnak.

Hogyan tudunk védekezni ellenük?

Ha a bakteriális fertőzéseket meg szeretnénk úszni, mindenképpen óvatosan kell levágnunk a körmünket, a sebeket nem szabad elkaparnunk, pattanásokat sem lehet nyomogatni, hiszen a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak a szervezetbe, és így fertőzéseket okoznak. Nagyon oda kell figyelni a higiéniára, tisztán kell tartanunk magunkat. Ha a hámréteg megsérül, mindenképpen muszáj fertőtleníteni.

Strandokon a legnagyobb a fertőzésveszély. Itt ajánlatos papucsot hordani akkor is, mikor az egyik medencéből a másikba megyünk. Egy strandos nap után ajánlatos átnézni a talpunkat, és nagyon alaposan meg is kell tisztítani.

Napégés ellen a fényvédő krémek használata ajánlatos, bár szerintem az emberek még mindig nem nagyon alkalmazzák. Strandokon célszerű két óránként bekenni magunkat, hiszen a víz a lemossa rólunk a krém által biztosított védelmet.

Mennyire függ a bőrtípustól?

Mind a bakteriális, mind a vírusos fertőzéseket főleg a száraz bőrűek kapják el. A zsíros bőrűek, éppen a zsírosság miatt jobban tudnak védekezni a káros hatások ellen.

Milyen kezeléseket tud javasolni, ha valaki nem tud eljutni egyszerre a bőrgyógyászatra?


Nyaralás során előfordulhat, hogy egyik napról a másikra jön elő a bőrbetegség. A patikákban már elég sok vény nélkül kapható készítmény, kenőcs kapható. A Bepanthen Plus nagyon jó krém: fertőtlenítőt, és hámosító szert tartalmaz. A Betadine oldatot is ajánlatos a táskánkban tartani: ez a legáltalánosabb sterilizáló szer.

A szemölcsökre is lehet már nagyon jó tapaszokat és ecsetelőket kapni, szintén recept nélkül. Ha valaki a gyógyszertárba bemegy, és mondja, hogy mit szeretne, kapásból elé tesznek vagy öt terméket, szóval van miből válogatni.

Vannak olyan gyógynövény kivonatok is, amelyek praktikusan csökkentik a fertőzés okozta kellemetlen tüneteket.