Szemmel tartják a melegeket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a szombati melegfelvonulás szervezőinek figyelmét, hogy a menetben részt vevők magatartása nem lehet közerkölcs- vagy közszeméremsértő - közölte pénteken a police.hu.

Hozzátették: ha a helyszínen a rendőrség ilyet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek a jogellenes magatartás abbahagyásáról. Ha ennek a figyelmeztetésnek az érintettek nem tesznek eleget, akkor a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében.

Mint írták, a BRFK az állampolgárok gyülekezési és szabad véleménynyilvánításához fűződő alkotmányos alapjogaira való tekintettel tudomásul vette a Szivárvány Misszió Alapítvány szombatra, az Andrássy útra tervezett felvonulásról szóló bejelentést.

A rendezvény miatt jelentős forgalomkorlátozás lép életbe, részleteiről a rendőrség honlapján olvasható közleményből tájékozódhatnak az állampolgárok.

A BRFK csütörtöki közleménye szerint az ellenőrzés keretében a rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve megtilthatja bevitelüket a rendezvények, események helyszínére.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteken kijelentette, hogy a rendőrség megfelelő erőkkel készül a szombati Budapest Pride 2010 elnevezésű rendezvényre. Szombaton a fővárosban tartják a meleg méltóság menetét, a tizenötödik Budapest Pride elnevezésű leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) film- és kulturális fesztivál részeként.

A felvonulást, amely a Hősök teréről indul, és az Andrássy úton halad, az elmúlt három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre, és bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.
Forrás: MTI