Mi van a sztárok szájában?

Vajon celebjeink is küszködnek orális problémákkal? - jutott eszünkbe a fogas kérdés. A válasz egy határozott igen. Van itt minden: műprotkó, implantátum és korona.

Már Torgyán József expolitikus sem rendelkezik istenadta, szép fogsorral. De rátalált a neki megfelelő módszerre, az implantátuma:

„Minden embernek fontos, hogy ápolt legyen a külseje. Természetesen a fogak is a megjelenéshez tartoznak, fontos, hogy rendben legyenek, így én is átestem az implantáción. Jobb, mint a saját fogam! Nem fáj soha, ez az orvostudomány nagyon nagy áldása!”-lelkendezett Torgyán.

„A beszédben is lényeges, hogy minden rendben legyen a szájban. Nekem részleges implantátumom van, de tökéletesen van megoldva. Rátaláltam arra a fogorvosra, akinek Istentől áldott keze van, és fantasztikusan tudja a fogpótlás művészetét bármilyen kritikus helyzetben alkalmazni.”

A volt miniszter kiemelte a fogápolás fontosságát, és nyugatra is elkalauzolt minket:

Büdi

Műfogtörténelem
A fogakat már az ókorban is igyekezték pótolni. Kezdetleges fogpótlások már az i.e. X-IX. századból is fennmaradtak. Az etruszkok aranypántok segítségével a maradék fogakhoz rögzített, hídszerű fogműveket készítettek.
A rómaiak sokat tanultak az etruszkoktól, akik már fogpótlásokkal is próbálkoztak. Az arany fogpótlásokat viszont gondosan kiszedték a halottak szájából, miután tilos volt aranytárgyakat a halottak mellé helyezni. A római császárság idején foglalkozássá nőtte ki magát az a tevékenység, amivel a foghíjasokon próbáltak segíteni.
(forrás: http://www.lezerdent.hu/)
„Ha a szájban bármiféle probléma van, az nem csak esztétikailag keserves, hanem még büdös is! Erre figyelni kell, ne okozzunk a többi embertársunknak kellemetlenséget.

Egyébként kissé elkeserít az, hogy milyen méregdrága a fogak rendbetétele, itt nagyobb társadalmi összefogásra lenne szükség. Más részről az implantátumokat szerintem már nem kell műfogsornak tekinteni. Ez egy olyan esztétikus fogsor, ami a nyugati, főleg amerikai színészvilágban már elterjedt.

A rendes fogaikat kihúzatják, hogy helyette fehérebb, szebb és strapabíróbb darabokat ültessenek be. Ezek a sztárok hófehér mosollyal szerepelnek, ez külön finomító eljárással érik el. Bár ez szerintem már túlzás. Épp annyira, mint az, mikor a nők mindenféle szilikont építtetnek a testükbe, mert úgy gondolják, hogy ettől szebbek lesznek. Persze ha valakinek testi hibája van, az más tészta. Úgy gondolom, a természetes szépségnél senkinek nem szabad többet igényelnie az élettől” - véli Torgyán.

Jujj, ne!

Karda Beának nincs palástja, jogarja, sem országalmája, koronája mégis van, sőt, nem is egy.

„Hála istennek, nekem elég sok fogam jó még, viszont van egy-két koronám.”

Az örökifjú szőke egyébként nem tartja cikinek műprotkós embertársait, de nem szívesen tartozna közéjük:

„Csak odáig ne kelljen eljutnom, hogy műfogsorom legyen, az Isten óvjon meg tőle!” - rémüldözik Bea.

„Reszketek tőle, hogy protézisem lesz, ezért járok állandóan fogorvoshoz. Nagyon nem lenne jó, de ha rákényszerülnék, azt is ápolnám, ahogy kell, mint a rendes fogakat. Amúgy a bolti fogakon nincs mit szégyellni szerintem.”

Valami Amerika

Mi az a fogászati implantátum?
A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett foga(i) helyére ültetünk be az előzetesen gondosan megtervezett fogpótlás viselése céljából.
(forrás: http://www.pheidias.hu/)
Korda György már szinte mindent átélt, amit foghíjas ember tapasztalhat.

„Nekem abszolút harminckét fogam van” - bizonygatja Gyuri. Beszélgetésünk során mégis kibújt a fog a szájból:

„Nekem implantátumom van már a hatodik éve, és nagyon jól megvagyok vele. Ápolni kell, ugyan úgy, mint a rendes fogakat, sőt, talán még jobban. Én abszolút híve vagyok annak az amerikai módszernek, hogy a sztárok még az egészséges fogaikat is kihúzathatják, ha implantátumot csináltatnak.

A fogsor valamilyen formában mindenkinél rongálóik, például megereszkedik a fogíny. A beültetéssel teljesen egyöntetű mosolyt tudnak csinálni, amihez már csak egy kezelés kell, és abszolút rendben van. Higiénikus, nincs szaga” - jelenti örömmel a pókersztár.

Gyuri bácsi korábban műfogsort is használt, de meggyűlt vele a baja:

„Én a műfogsorban nem nagyon hiszek, az nagyon ronda tud lenni! És egy énekesnek fontos a foga az énekhangképzésben is. Ezért lényeges, hogy hasonló legyen, tizenhat fog után ne legyen hirtelen harminckettő...

Nem mondanám kellemetlennek a műprotkót, szerintem csak sok gond van vele. Csak azért mondom ezeket a tapasztalatokat, mert nekem is voltak műfogaim. Álnok dolog. Eleget szenvedtem velük. Viszont az implantáció jó, de sajnos ma még egy elég drága dolog.”