Hamvába holt Fidesz-ígéretek?

Negyven százalékos bérhízlalás az egészségügyben, új költségvetés július elsejével, nemzeti konzultáció nem kettő, hanem öt fontos nemzeti ügyben. Még be nem tartott Fidesz-ígéretekből szemezgettünk.

A sajtó feladata a tömeg-tájékoztatás, a nyilvánosság biztosítása, azt követően pedig, de még inkább amellett a mindenkori államhatalom működésének árgus szemekkel való figyelése, lehetőség szerinti számonkérése. Ez utóbbi az elmúlt a hetekben nem egy szempontból nehézkessé vált.

Egyrészt hiperűrsebességgel, mint kés a vajban mentek és mennek át fajsúlyos javaslatok a törvényhozásban. Így tehát se idő, sem megfelelő mód nincs azok társadalmi megvitatására. Másrészt a kormányzati (fideszes) kommunikáció továbbra is szuperhatékonyan működik, vagyis a szövetségesek vaslegitimitására, a forradalmi felhatalmazásra hivatkozva olykor az állampolgári fülnek jól hangzó kicselezve szavakban cselekszik.

Az, hogy az intézkedések zöméről a kampányban, vagyis amikor illett volna, mit sem hallottunk, most alig számít. Minden napra jut egy-egy váratlan menesztés vagy éppen régmúlt időket idéző rendelkezés, amely szerencsés esetben akár napokra lefoglalja a kormány- és ellenzéki sajtó javát.

Ennek ellenére akad néhány jól kivehető tétel, amely az Alkotmány, a választási- vagy épp médiatörvény újraírásával ellentétben elhangzott a Fidesz részéről a kampányban, mégsem igazán látszik, hogy összetörné magát a betartásában.

Lesz negyven százalékos bérnövelés az egészségügyben – majd egyszer


Az egyik legegyszerűbben számon kérhető ígéret. Lenne. Orbán Viktor még a kampány véghajrájában egy televízió-interjúban hintette el, hogy kormányra kerülése esetén – az ágazatban dolgozók külföldre menekülését megakadályozandó – gyors bérfejlesztést eszközölne. Emlékeink szerint Orbán még a növekmény mértékét is megosztotta a nagyérdeművel, mintegy negyven százalékban határozva meg azt. Mikor azonban (már a választások után) arról érdeklődtünk, mikor lehet ebből valami, a kormánypárti szövetség szakpolitikusa kitérő választ adott, mondván, még fel kell mérniük az ágazat állapotát.

Lesz új költségvetés – mondjuk 2011-ben


Még sosem fogadták el olyan hamar a költségvetést a törvényhozásban, mint a 2010-re vonatkozót, ezzel együtt könnyen lehet, hogy nem fog sokáig élni – írta a sajtó 2009 novemberében, az idei kampány prológidőszakában. Mégpedig azért, mert a Fidesz kerek perec kijelentette: amennyiben az ő kezébe kerül az ország a tavasszal, azonnal újraírja a büdzsét. „Új költségvetés és új adórendszer lép hatályba még a jövő év közepén, ha a Fidesz alakít kormányt 2010-ben - így Matolcsy György, a párt gazdasági felelőse.

Az időközben az ország főökonómusává előlépett szakember még idén februárban is váltig állította: új költségvetés, új adórendszer és új foglalkoztatáspolitika lép hatályba július 1-jétől, ha a Fidesz alakít kormányt 2010-ben. Ehhez képest július 5-én új költségvetésnek se híre se hamva, sőt maga a kormányfő nemrégiben azt mondta, a kormány célja, hogy tartsa a Bajnai-kormány által kitűzött 3,8 százalékos hiánycélt. igen valószínű tehát, hogy új költségvetés itt már csak a 2011-es büdzsé megalkotásával születik.

Lesz nemzeti konzultáció a fontos ügyekben – vagy két hétig

Lett is, egészen pontosan kettő. Az egyik közvetlenül a választások után a közbiztonság kérdéskörében zajlott, a másik a fővárosban a gazdasági főszereplők meghallgatásával. Azóta semmi. Pedig Orbán Viktor április 26-án, a parlamenti választások második fordulója után tartott nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a következő két-három hétben öt nagy nemzeti ügyben nemzeti konzultációkat tart a Fidesz. Ezek a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák.