"A legfontosabb a láthatóság" - melegfelvonulás 2010

2010-ben is lesz melegfelfonulás. Megpróbáltuk tisztázni, hogy mi az esemény célja, miért van rá szükség, és ehhez képest mi a kiváltott hatás. Szóba került a hetero büszkeség napja is.

Steigler Sándort, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnökét kérdeztük.

Arra szeretném kérni, hogy próbáljuk meg tisztázni, mi a célja a melegfelvonulásnak? Mit tartanának végső sikernek?

A végkifejlet a teljes jogegyenlőség volna. Addig a felvonulásokat mindenféleképpen meg kell tartanunk. A Meleg Méltóság Menetének az egyik legfontosabb funkciója és célja az, hogy látassa a leszbikus és meleg kisebbséget, amely amúgy a hétköznapi életben nem látható. A társadalom pedig gyakran hiszi azt, hogy ami nem látszik, az nem is létezik. Pedig több százezer társam él, dolgozik és fizet adót, miközben hiányoznak bizonyos jogok, amelyek megilletik a többségi társadalom tagjait. Tehát a legfontosabb a láthatóság.

A tavalyi felvonulás kevésbé volt merész, mint az azt megelőzőek. E jelenség mögött szándékosság és koncepció húzódik?

Tavaly például transzvesztitákat nem lehetett látni a felvonuláson. Nem így terveztük. Azt gondoljuk, hogy a transzvesztiták is részét képezik a meleg közösségnek, mondhatjuk azt is, hogy a meleg közösségen belül kisebbségben vannak, de azt nem várhatjuk el tőlük, hogy ne jöjjenek a fesztiválra. Nem mondhatjuk azt, hogy ne jöjjenek a felvonulásra, mert hogyha mi magunk rekesztenénk ki a saját kisebbségünkön belül létező kisebbséget, akkor mi sem várhatnánk el a többségi társadalomtól azt, hogy megadja azokat a jogokat, amiket mi szeretnénk megkapni, illetve, hogy elfogadja a leszbikus és meleg kisebbséget.

Évekkel ezelőtt egy meglehetős felháborodást keltő jelenet járta be a médiát az önök felvonulásáról, melyben központi szerep jutott a Bibliának. Tavaly már nem láthattunk ilyesmit a híradókban. Az ilyen jellegű, akár provokációnak ható viselkedés távoltartása tudatos?

A bibliás jelenetet azóta is hallgatjuk, és akkor sem terveztük. Az egy kamion külön performansza volt. Azt gondolom, nem biztos, hogy szerencsés, hogyha míg a saját elfogadásunkért küzdünk, megsértjük mások érzéseit. Úgy vélem, hogy azokra, akik eljönnek a felvonulásra, nem lehetünk úgy hatással, hogy előre megkérdezzük tőlük, mit fognak csinálni, és esetleg ebben akadályozzuk őket.

Ahogy az idei fesztiválnak a szlogene is mondja, a szabadság nagyon fontos mindenkinek. És hogyha adott esetben valaki egy kicsit harsányabban próbálja meg a saját gondolatát vagy a saját érzéseit megmutatni, akkor lévén, hogy ez nem csak egy méltóságmenet, hanem ahogy a világ több részén is, inkább egy karnevál, megmutathatja azzal együtt, hogy oda kell figyelnie mások érzéseire.

A felvonulás alkalmával jellemzően megszállja a rendőrség a város egy részét, és a kordonok valamint a lezárások meglehetős kellemetlenséget okoznak az ott lakóknak. Nem aggódnak amiatt, hogy ezek nyomán a felvonulás nem az elfogadottságot növeli, hanem ellenszenvet vált ki?

Az 2010-es melegfesztivál
Július 4-től 10-ig tart a fesztivál. A filmvetítések fő helyszíne a Művész mozi. Idén a filmvetítéseken kívül lesz színházi előadás is. Lesznek workshopok, vagyis naponta négy beszélgetés különféle témában. Itt például bemutatkoznak különböző meleg szervezetek, és elmondják, hogy az elmúlt években mit csináltak, illetve szóba kerül majd, hogy a homoszexualitás a klasszikus zenében hogyan érhető tetten, és milyen művészek alkottak meleg emberként olyan produktumot, ami az emberiségnek maradandó. A felvonulás pedig július 10-én lesz a megszokott útvonalon, az Andrássy úton a Hősök teréről indul az Erzsébet térre. A részletes program a www.budapestpride.hu oldalon elérhető.
Azt, hogy a rendőrség hermetikusan kénytelen lezárni a felvonulás útvonalát nem a meleg és leszbikus közösségnek köszönheti a város, hanem azoknak a szélsőséges elemeknek, akik most már három éve sportot űznének abból, hogy megtámadjanak egy békés felvonulást.
Ha visszaemlékszünk, akkor láthatjuk, hogy négy évvel ezelőtt hasonló, kordonos lezárás nem volt. Békében felvonultunk az Andrássy úton, és nem volt semmiféle probléma. A lezárásokat rajtunk számon kérni nem szerencsés.

Természetesen azt is megértjük, hogy az esemény az ott lakók számára kellemetlenség. De a demokráciának az az egyik ismérve, hogy mindenki élhet a szólás és a gyülekezés szabadságával, és bennünket, illetve a budapesti városlakókat pont ezek a szélsőséges elemek korlátoznak.

Ezek szerint a szélsőséges elemek valamilyen formában célt érnek. A felvonulást egyre nehezebb megszervezni, ezért egyre több kellemetlenséggel jár a környékbeliek szemében, és ebből Önök jönnek ki rosszul.

Ha nem tartanánk meg a felvonulást, akkor az azt jelentené, hogy meg lehet félemlíteni egy kisebbséget, és sakkban lehet tartani egy várost szélsőséges erőknek azzal, hogy ilyen módon nyilvánítanak véleményt.

Bárki elmondhatja a saját gondolatait, de ezt úgy kell tennie, hogy sem a meleg közösségnek, ami békésen vonul föl, sem az ott élőknek ne kelljen emiatt kárt szenvedniük.

Idén először lesz Hetero büszkeség napja. Mit gondolnak erről? ESetleg provokációnak tartják?

Azt gondolom, hogy joguk van hozzá a szólás-, a vélemény- és a gyülekezésszabadság okán.
Ezzel együtt egy olyan rendezvény ellen demonstrálni, ami emberek jogaiért, illetve a jogegyenlőségért küzd, az Európai Unióban nem teljesen elegáns és méltóságteljes. De ettől természetesen nyugodtan megtarthatják, és azt sem tartom valószínűnek, hogy őket bárki is megtámadná. Az volna a kívánatos, ha a Budapest Pride felvonulását sem zavarnák meg.

Ön szerint ma Magyarországon mi akadályozza leginkább a homoszexualitás elfogadottságát?

Azt gondolom, hogy azok, akik azt gondolják, hogy a homoszexualitás valami borzaqlmasan káros dolog, azért gondolják ezt, mert nem ismernek maguk körül meleg vagy leszbikus embereket, és nem veszik arra sem a fáradtságot, hogyha tényleg meg akarják ismerni ezt a közösséget, hogy eljöjjenek a fesztiválra.