Melegfelvonulás ellen szólalnak fel az Ifjú Kereszténydemokraták

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) őszintén reméli, hogy az idei meleg méltóság menetének szervezői és résztvevői tartózkodnak az évek során megtapasztalt provokatív kijelentésektől és megnyilvánulásoktól, amelyekkel az elmúlt években a társadalom széles rétegeinek rosszallását vívták ki - közölte az IKSZ szerdán az MTI-vel.

A meleg méltóság menete jövő szombaton lesz az Andrássy úton. A Budapest Pride elnevezésű fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Steigler Sándor szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt két évben tapasztalt atrocitások után "dőreség lenne" azt feltételezni, hogy az idén zavartalan lesz a felvonulás, ezért a rendőrséggel április óta egyeztetnek a résztvevők biztonságának szavatolásáról.

Stágel Bence, az IKSZ alelnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy önmagának a meleg méltóság menetének a céljai is zavarosak, hiszen a Magyar Köztársaság alkotmányos védelemben részesíti valamennyi állampolgárát, és egyúttal a család és a házasság intézményét is védi.

Az IKSZ emlékeztetni kívánja az idei menet szervezőit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság 2010. június 25-i ítéletére, amelyben a bíróság kimondta, hogy az egynemű személyek házassága nem tartozik az egyetemes emberi jogok körébe, így az európai országok nem kötelesek engedélyezni az egyneműek házasságát - közölte, felidézve, hogy a bíróság az ítélet indoklásában rögzítette: a homoszexuálisokra nem vonatkozik az európai emberi jogi egyezmény által biztosított házasságkötési jog.

Stágel Bence leszögezte: a homoszexuálisok együttélését nem lehet egyenértékűnek tekinteni a heteroszexuálisok házasságával. A házasság definíciója az egy férfi és egy nő tartós, kizárólagos kapcsolata, amit nem szabad összemosni a melegszervezetek célkitűzéseivel.

Az IKSZ elfogadhatatlannak tartja azt a célkitűzést is, amely az azonos nemű párok számára tenné lehetővé gyermekek örökbe fogadását. Az azonos neműek párkapcsolata nem tölt be az állam által védendő társadalmi funkciót, a gyermekek jogaira is tekintettel az örökbefogadás ezért sem engedélyezhető.

A homoszexuálisok együttélésére a polgári jog szerződésekre vonatkozó része megfelelő jogi hátteret nyújt, az együttélő homoszexuálisok polgári jogi szerződésekkel szabadon rendezhetik jogviszonyaikat. Ezeket a köztük fennálló jogviszonyokat azonban semmi esetre sem szabad összekeverni a házasság intézményére vonatkozó szabályokkal - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.

Forrás: MTI