Schmitt csont nélkül lesz államfő- az egyik oldalról

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz parlamenti frakciója Schmitt Pál jelenlegi házelnök köztársasági elnökké választását - közölte a képviselőcsoport hétfői ülése után Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője a parlamentben tartott tájékoztatóján elmondta: a képviselőcsoport megerősítette korábbi döntését is, amely szerint Domokos Lászlót támogatják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöki tisztségére, Warvasovszky Tihamért pedig az ÁSZ-alelnöki pozícióra.

Lázár János tájékoztatása szerint Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök az ülésen kiegészítette, illetve megindokolta javaslatát az ÁSZ elnökének, alelnökének, valamint a köztársasági elnöknek a jelölése kapcsán.

Orbán Viktor általános érvényű indoklásában felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a Fidesz soha nem kaphatott volna ilyen méretű társadalmi felhatalmazást a választáson, ha baloldali szavazók nem támogatták volna; ezért nagyon fontos, hogy a saját baloldali szavazóik miatt is jelöljenek olyan személyeket egyes tisztségekre, akik képesek baloldali értékeket megjeleníteni.

"Meglepő" kijelentés

Az MSZP-frakció Balogh András államfőjelöltségét támogatja a keddi parlamenti szavazáson, mert alkalmasabbnak tartják erre a posztra, mint Schmitt Pált - közölte Mesterházy Attila sajtótájékoztatón hétfőn.

A szocialista frakcióvezető hangsúlyozta: Balogh Andrást autonómabb személyiségnek és felkészültebbnek tartják, mint ellenfelét. Mesterházy Attila szerint érdekes helyzet, hogy az MSZP jelöltjét több, összesen négy frakció tartotta alkalmasnak a köztársasági elnöki posztra, mint Schmitt Pált. Jelezte: a frakció döntött arról is, hogy nemmel szavaz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetőinek hétfői megválasztásakor.
Forrás: MTI