Megrohamozták a horvát tengerpartot

Elégedettek a szezonkezdettel a horvát üdülőhelyeken, az elmúlt hét végén mintegy 300 ezer turista látogatott a tengerpartra. Horvát sajtóbeszámolók szerint szombat óta jelentősen megnőtt a repülőterek, kompkikötők és autóbusz-pályaudvarok forgalma, köszönhetően az első igazi nyári hétvégének.

Becslések szerint az Adriára érkezett mintegy 300 ezer vendég túlnyomó többsége külföldi, a hazaiak aránya nagyjából 10 százalékot tesz ki - írta a Slobodna Dalmacija napilap internetes kiadása. A szálláshelyek tulajdonosai a tavalyihoz képest elégedettek a mostani, még előszezonnak számító időszak eredményével, amit az is segíthet, hogy ilyenkor még nagyjából 15 százalékkal olcsóbbak az árak, mint a főszezonban.

A statisztikai adatok szerint Dubrovnik, Brela, a Zára (Zadar) melletti Petrcane, Biograd, Split, Sibenik, valamint Umag, Porec és Opatija szállodáinak tulajdonosai örülhettek jelentősebb forgalomnövekedésnek.

Dubrovnikban 8 százalékkal vannak most többen mint tavaly, és ebben vélhetően szerepet játszik az apartmankiadók és az éttermek tulajdonosainak akciója. Összefogásuk eredményeként a dalmát városban hét napot töltő vendégek két alkalommal fejenként 1.400 kunáért (1 kuna 39,35 forint) étkezhetnek a helyi éttermekben.

A SEEbiz.hr portál közlése szerint foglaltságban a legjobb eredményt a makarskai riviérán könyvelhetik el, Brela és Tucepi szállodái között akad olyan, ahol 40 százalékkal többen vannak mint tavaly ilyenkor. Ezen a környéken ráadásul jelentősen nőtt az orosz turisták száma, egyes hotelekben négyszer többen foglaltak szállást a múlt évihez képest.

A vendéglátás és a szállodaipar közvetlenül 62 ezer embert foglalkoztat Horvátországban, közülük az alkalmazottak 34,2 százaléka hotelekben dolgozik.

Horvátország tavaly - a megelőző évihez képest - mindössze egy százalékkal kevesebb, 9,3 millió külföldi turistát fogadott, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma azonban változatlanul 56,3 millió volt. A horvát turisztikai iparágban az idén abban reménykednek, hogy a görögországi válság, illetve a német takarékossági intézkedések miatt többen választják az autóval is könnyen elérhető horvát Adriát.
Forrás: MTI