Kinek legyen igaza? A tévénézőnek, vagy a "vak" játékvezetőknek? Puhl Sándor, Hajdú B. István és Novotny Zoltán sem tudja a választ, de a véleményüket megosztották a HírExtrával.

Olaj a tűzre

A vasárnapi nyolcaddöntők megviselték a focirajongók idegrendszerét a pályán, lelátón, közvetítői állásban, tévék és kivetítők előtt egyaránt. Az angol-német meccsen egy szigetország hördült fel egy emberként Lampard érvénytelenített gólja után, pár órával később pedig Mexikó üvöltését sodorta a passzátszél Dél-Afrikába. Egy annulált szabályos találat és egy lesből szerzett, mégis megítélt argentin potyagól borzolja a kedélyeket azóta is.

Capellonak nem adatott meg az "isteni szerencse", hogy a pálya szélén dühöngjön a művészi lassított felvételeken, amelyek kristálytisztán mutatják, hogy Lampard találata bő fél méterrel a gólvonal mögött csapódott le a gyepre.

A mexikói csapat és katalán edzőjük, Javier Aguierre azonban már élőben nézhette vissza a lassítva pergő filmet: hatalmas lesgólt ítéltek meg ellenük. Reklamáltak, a bíró kutyaszorítóban volt, a FIFA meg fogta a fejét.

A sorozatos bírói baklövések olajat öntöttek a tűzre, egyre többen követelik a videóbíró bevezetését. A FIFA azonban egyelőre hajthatatlan: nem támogatják a szabályok módosítását, az Argentína-Mexikó meccsel kapcsolatban pedig csak annyit hangsúlyoznak, hogy hiba volt visszajátszani a szabálytalan gólt mutató felvételt a stadionban.

Gólbírót a gyepre


"A labdarúgást teljesen tönkretenné és szétszaggatná a videóbíró bevezetése"- véli Novotny Zoltán sportriporter. "A lesek, szabálytalanságok és a gólok megítélése percenként megállítaná a játékot, ezzel élvezhetetlenné válna a sportesemény és annak közvetítése. A gólbírót sokkal értelmesebb megoldásnak tartom, mert az egyszerűbb dolog és ritkábban fordul elő a mérkőzéseken, mint például a szabadrúgást érő szabálytalanság.

A videóbírót úgy tartom elképzelhetőnek, ahogy például a teniszben van: megszabnám, hogy egy félidőben egy csapat egy-két alkalommal kérhetné a videóbíró alkalmazását. A birkózásban is van ilyen lehetőség, ha a kérőnek igaza van, akkor jár a felvételek alapján megítélt pont, ha nincs igaza, akkor viszont büntetőpontokkal jutalmazzák. A labdarúgásban természetesen ezt nem lehet bevezetni, éppen ezért jól kell bíráskodni."

Novotny Zoltán elmondta, hogy a FIFA a Dél-Afrikai világbajnokság előtt is leszögezte, hogy a labdarúgás azért érdekes sportág, mert szabályai közel egy évszázada szinte változatlanok, az emberi tényező (például a "vaksi" bíró) pedig plusz izgalmat ad a sportágnak. Az európai labdarúgó szövetség (UEFA) Platinivel az élen azonban javasolta az ötödik, illetve a hatodik játékvezető alkalmazását. "Mondhatni, az UEFA a gólbíró bevezetését javasolta a világbajnokság megkezdése előtt. Ezzel feltétlenül egyetértek, még akkor is, ha a gólbírók megfáznának a mérkőzéseken, mert túl sok dolguk kevés mérkőzésen akadna."

Ki kell használni

Más véleményen van Hajdú B. István. "A bíró azért van, hogy igazságos ítélet szülessen bármilyen focimeccsen. Az igazságos eredmény megállapítása a legfontosabb, idővel ezért kapott a játékvezető két partjelzőt, majd később negyedik és ötödik játékvezetőt segítségként. A sportág csúcseseményének számító világbajnokságon "hülyeségnek" tartom azt a szabályozást, mely szerint a bíró csak emberi segítséget vehet igénybe döntéshozás közben. Például a kenyai másodosztályú bajnokságban nem adottak a feltételek a videóbíráskodáshoz, azonban a világbajnokságon nézők milliói látják élőben a kérdéses jeleneteket, a lassítások alapján pedig pontosabb ítéletet hoznak valós időben, mint a meccset vezető játékvezetők. Ezt a technikai lehetőséget, segítséget felelőtlenség nem kihasználni."

Hajdú szerint visszatetszést szül az is, hogy a FIFA durva szabálytalanságok esetén a videó felvételek alapján dönt egy-egy játékos eltiltásáról, ugyanakkor a bírói hibákat nem vizsgálják utólag a felvételeken. Ez az eljárás akár sportszerűtlennek is nevezhető, ráadásul a nemzetközi labdarúgó szövetség ezzel az eljárással pont azt a bírót vizsgálja felül, akinek a kezébe adják a szabálytalanságok megítélését. Joggal kérdezhetik a játékosok, hogy miért nem dönt a szövetség egy-egy meccs végeredményének a felülbírálásáról, ha ezt egyébként a szabálytalanságok esetében gond nélkül megteszik.

"Kivitelezhetetlen, hogy minden egyes bedobást vagy leshelyzetet végignézzenek a helyszínen, de legalább egy vitatott gól eldöntésénél alkalmazzák a fejlett technikában rejlő lehetőségeket. A néző mindent lát, mert negyven kamera segítségével megmutatják. Az edzők számítógépek, hőtérképek segítségével elemzik élőben a játékot. Akkor a legnehezebb helyzetben lévő játékvezetőt –akit a játékosok közül mindenki be akar csapni- miért ne segíthetnénk a fejlett technika lehetőségeivel? Ha a technika fejlődésével a játék fejlődését és a nézők élvezetét elősegítjük, akkor a technika segítségével a játékvezető munkáját is könnyítsük meg." – összegezte gondolatait a sportriporter.

Puhl tudja a megoldást


Puhl Sándor szerint "érdekes, hogy a nagy világversenyeken mindig előjön az emberek igazságérzete.Valamilyen elektronikus segítség – ami nem feltétlen azonos a videóbíróval- kell a játékvezetőknek, mert a szabálytalan gól, vitatott büntető vagy a necces leshelyzet jogosan borzolja a kedélyeket. Az ellenőr elé kéne elhelyezni egy monitort, amin rögtön vissza tudja nézni a kritikus szituációkat és rádiós kapcsolaton keresztül tudja tájékoztatni a bírót. Minden világversenyen 35-40 kameraállásból közvetítik a mérkőzéseket, nincs olyan esemény a pályán, amit ne látna valamelyik kamera, viszont rengeteg olyan történet van, amit nem láthat a játékvezető."

Magyarország legeredményesebb játékvezetője beleborzong abba, hogy az emberek mennyire szeretik az igazságot mással szemben, véleménye szerint "saját magunkban kéne az igazságot először megteremteni". Ettől függetlenül már évek óta teljesen jogosnak tartja a videóbíró bevezetésére vonatkozó igényeket.

Puhl azonban megérti a FIFA-nak az elmúlt napok eseményeit kommentáló nyilatkozatait: "egy világverseny közepén teljesen érthető, hogy semmit nem akarnak megbolygatni. A lassításokat pontosan azért nem engedik visszajátszani a stadionokban, hogy ne keltsen feszültséget a nézőtéren. Számolni kell azzal, hogy a FIFA rendelkezik a szabályokról. Bármennyire is indulatokat kavar a vasánapi nyolcaddöntőkön látott, nagyon súlyosnak mondható játékvezetői tévedés, jóval több vitatott ítélet volt ezeknél az idei vébén.  Nem hallottam például egyetlen óriási kirohanást sem azzal kapcsolatban, hogy a David Villa mellérúgta a büntetőt. Be akarta rúgni, csak nem sikerült."