Alaptalan a jobbikos feljelentés?

Az Alkotmányvédelmi Hivatal a hatályos jogszabályoknak megfelelően végezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságába delegált tagok nemzetbiztonsági átvilágítását, a vizsgálat megállapításai objektív tényeken alapulnak - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel, reagálva a Jobbik országgyűlési képviselőinek nyilatkozatára.

Staudt Gábor jobbikos képviselő pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt feljelenti Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, és kezdeményezi annak a szakvéleménynek a nyilvánosságra hozatalát, amely szerint a párt négy országgyűlési képviselője nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Mint mondta, három frakciótársával - Balla Gergővel, Endrésik Zsolttal és Schön Péterrel - Schmitt Pál házelnöknél járt, aki tájékoztatta őket: nemzetbiztonsági átvilágításuk "kockázati tényezőket tárt fel".

A politikus elárulta: a jelentés a kampányban elhangzott kijelentéseiket, politikai véleményüket "minősítette önkényesen nemzetbiztonsági kockázatúnak". Staudt Gáborék alkotmányellenesnek tartják a szakvélemény megállapításait, mivel a képviselőjelöltként tett nyilatkozataiért senki sem vonható felelősségre.

A Belügyminisztérium erre reagálva közleményben tudatta: az Alkotmányvédelmi Hivatal törvényi kötelességének tett eleget az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságába, illetve a honvédelmi és rendészeti bizottságába jelölt képviselők átvilágításának lefolytatásával.

"A C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzések a hatályos jogszabályoknak megfelelően lettek elvégezve, a megállapításai pedig objektív tényeken alapulnak" - szögezték le.

Forrás: MTI