Izrael nem adja fel a zsidótelepeket

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pártjának, a Likudnak a vezető szervei csütörtök este egyhangúlag jóváhagyták a ciszjordániai telepépítés folytatását. A hivatalos közlemény szerint a Likud központi bizottsága támogatta az építkezések folytatását "Nagy-Izraelben", így a Negev-sivatagban, egész Jeruzsálem és Ciszjordániában.

A jobboldali Likud párt központi bizottságának mintegy 2500 tagja Tel-Avivban ült össze, hogy döntsön a telepépítések kérdésében.

Netanjahu, aki a tervek szerint július 6-án találkozik a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnökkel, nem volt jelen a tel-avivi szavazáson, mint ahogyan a kormánytagok többsége sem.

Netanjahu az Egyesült Államok nyomására tavaly novemberben 10 hónapra elrendelte a telepépítések befagyasztását, hogy elősegítse a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatósággal a 2008-2009-es gázai övezeti izraeli hadművelet miatt megrekedt béketárgyalások újraindítását.

Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanakkor elítélte azt az izraeli döntést, amellyel lakhatási engedélyük visszavonásával ki akarnak utasítani Jeruzsálemből négy, ott lakó Hamász-vezetőt. "Rendkívül súlyos az izraeli kormány azon döntése, hogy visszavonja jeruzsálemi lakosok személyazonossági iratait és kiutasítja őket" - mondta a palesztin vezető az Izrael által kelet-jeruzsálemi palesztinok részére kibocsátott, lakhatásra feljogosító igazolványokra utalva, amikor Rámalláhban fogadta Werner Faymann osztrák kancellárt.

Izrael nemrégiben indított eljárást négy Hamász-tag, Háled Abu Arafa egykori Jeruzsálem-ügyi miniszter, valamint Ahmad Atún, Mohammed Totah és Mohammed Abu Tir parlamenti képviselő lakhatási engedélyének visszavonására.
Forrás: MTI