Vona: a várakozások felett teljesítünk a Parlamentben

Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető szerint a Jobbik a társadalmi várakozásokon felül teljesít a parlamentben.

A Jobbik eddigi országgyűlési munkáját értékelő, Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettessel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján Vona Gábor azt mondta: "el tudták simítani" azokat, a választási kampány során a sajtóban és a társadalomban megfogalmazódott aggályokat, hogy hogyan fog viszonyulni egy szélsőséges párt a parlamenthez.

Szavai szerint bebizonyították, hogy radikális nemzeti pártként képesek a parlamenti játékszabályok szerint működni, de eközben megőrizték radikalizmusukat és "tabudöntögető" stílusukat. Hozzátette: azokat az aggályokat is eloszlatták, hogy az Országgyűlésben a Jobbik elveszíti önálló arculatát, mert feloldódik a Fidesz kétharmadában vagy a Fidesz és az MSZP harcában. Vona Gábor úgy látja, ma Magyarországon a klasszikus értelemben a Jobbik testesíti meg a parlamenti ellenzéket.

Meglátása szerint az LMP még mindig társadalmi szervezetként dolgozik, míg az MSZP "továbbra is hisztipárt".

Saját, korábban megfogalmazott céljaik teljesülését nem értékelte maradéktalanul sikeresnek. Ezek között említette az adócsökkentést. Mint mondta, az egykulcsos, 16 százalékos adó bevezetése lehet jó megoldás is, de sokak meglátása szerint veszélyeket rejthet magában a rendszer.

A kilakoltatások elleni fellépésről és a devizahitelesek problémának megoldásáról azt mondta, hogy ez a cél egyáltalán nem teljesült.

A közbiztonság helyreállítását a kormányzati politika komoly hiátusának nevezte.
A korábban megígért elszámoltatásról úgy vélekedett, hogy "tanácstalanság van a kormánypártok körében ebben a kérdésben és impotencia", mert valódi feladat- és eszköztár nélkül neveznek ki embereket. Hangsúlyozta, hogy a Jobbik továbbra is követelni fogja az elszámoltatást.

Hozzátette, hogy munkájukat óhatatlanul befolyásolta az ellenzék mozgásterét szűkre szabó kétharmados Fidesz többség illetve a kormánypártok által a parlamentet elárasztó "törvénydömping".

Szerinte kétharmados többségét a Fidesz-KDNP egy "politikai kiszorítósdira" használta és sokszor úgy érezték, hogy a kormányoldal a kétharmaddal "nem él, hanem visszaél".
Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy múlt hét péntekig 226 alkalommal szólaltak fel az Országgyűlésben. Összegzésében kitért arra, hogy három törvényjavaslatot, két határozati javaslatot és 57 módosító indítványt nyújtottak be. Emellett 25-ször interpelláltak, 14 kérdést és 15 azonnali kérdést tettek fel.
Forrás: MTI