Jó irányba módosul a médiatörvény-tervezet

A válaszadás jogát, vagyis a helyreigazítást érintő szabályozással kapcsolatban módosító indítványt nyújtanak be az előterjesztők a médiacsomag sajtószabadságot és médiatartalmakat szabályozó, úgynevezett kerettörvényéhez, amelyről ősszel dönthet a parlament.

A tervezet tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó részében is változtatásokat eszközölnek - mondta Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján, a parlament kulturális és sajtóbizottságának ülése után az úgynevezett "médiaalkotmányról".

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által június 14-én beterjesztett, öt részből álló médiacsomag egy elemének, az úgynevezett médiaalkotmánynak a részletes megvitatását őszre halasztotta a parlament, a szabályozás többi részéről azonban már hétfőn végszavazás lesz.

A helyreigazítás azt illette meg eddig, akiről ténybeli hazugságot állítottak. Ezt a Fidesz a becsületsértéssel és a személyiségi jogokkal összefüggésben terjesztette volna ki, a szabályozás érvényes lett volna az internetes médiumoknál is. Ehhez képest a mostani előterjesztői módosító javaslat csak a ténybeli hazugsággal kapcsolatos helyreigazítási kötelezettségről fog szólni - ismertette Rogán Antal, megerősítve, hogy ezt a szabályozást az internetre is kiterjesztik.

A törvény tehát tárgyi hatályát tekintve kiterjed a nyomtatott, az elektronikus sajtóra és az interneten belül a hírszolgáltatókra - magyarázta a képviselő. Ehhez továbbra is várják a szakmai szervezetek javaslatait.

A médiumok tájékoztatási kötelezettségét tekintve annyiban módosul a törvényjavaslat, hogy nem írják elő a minden konkrét eseményről való tájékoztatás kötelezettségét, hanem csupán "felhívnák a figyelmét" minden médiumnak, hogy az általános tájékoztatási kötelezettségnek érdemes eleget tenni.

Ezeken kívül az új törvény az oknyomozó újságírókat is jobban fogja védeni - fűzte hozzá Rogán Antal. Az MTI kérdésére a képviselő elmondta: a kiegyensúlyozottság követelménye az interneten csak a hírtartalmakra vonatkozna, a blogokra nem.

A törvényjavaslat általános vitáját nyáron folytatja le a parlament, ahhoz módosító javaslatokat augusztus 31-ig vár a Fidesz. A részletes vita szeptember első felében, határozathozatal pedig októberben lesz - ismertette a képviselő a sajtótájékoztatón.

A média kerettörvényét jelentő, a sajtószabadságot és médiatartalmakat szabályozó törvényjavaslatról szakmai szervezetek és sajtóorgánumok képviselői fejthették ki véleményüket a parlament kulturális és sajtóbizottságának szerdai ülésén.

Forrás: MTI