Izrael nem lett népszerű a gázai incidenssel

Törökország és 12 másik délkelet-európai ország ítélte el szerdán az Isztambulban tartott csúcstalálkozón a gázai segélyflottilla elleni, kilenc halálos áldozatot követelő izraeli támadást.

A találkozón résztvevő országok egy közös nyilatkozatban szögezték le álláspontjukat, miszerint egy "pártatlan, független és nemzetközileg is hitelesnek tartott vizsgálatot kérnek az ügyben". A délkelet-európai országok állam- és kormányfőinek isztambuli találkozója egyúttal sürgette a Gázában uralkodó humanitárius helyzet javítását is.

A rendezvény házigazdája, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kifogásolta, hogy az európai országok nem nyújtanak elegendő segítséget a terrorizmus elleni küzdelemben.

Erdogan hangsúlyozta, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorista szervezetnek bélyegzése "kevés" a szélsőségesek megfékezésére. "Európa biztonsága Semdinliben kezdődik" - hangsúlyozta a kormányfő az iraki határ közelében fekvő török falu nevére utalva. A múlt héten itt érte támadás az egyik nemzeti katonai brigádot a PKK aktivistái által, ami 11 halálos áldozatot követelt.

Az isztambuli csúcstalálkozón az 1996-ban elindított Délkelet-Európai Együttműködési Folyamat (SEECP) 11 tagállama - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Görögország, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Moldova, Románia, Szerbia és Törökország - képviseltette magát, de részt vettek a találkozón az Európai Unió, az ENSZ, a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) magas rangú képviselői is.
Forrás: MTI