Romániában lesz az amerikai rakétapajzs?

Elkezdődtek pénteken Bukarestben a tervezett amerikai rakétapajzs egyes elemeinek Romániába telepítéséről szóló tárgyalások - jelentette be egy román tisztségviselő. Az amerikai küldöttséget Ellen Tauscher külügyi államtitkár vezeti.

Bogdan Aurescu stratégiai ügyekben felelős román államtitkár csütörtökön közölte, hogy a tárgyalásoknak nem szabnak határidőt, de mindkét fél gyorsan akar haladni. Románia februárban fogadta el az Egyesült Államok javaslatát arra, hogy fogadja be a rakétapajzs egyes elemeit, és a felek megállapodtak abban, hogy húsz elfogórakétát telepítenek 2015-ig.

Barack Obama amerikai elnök változtatott elődjének, George W. Bushnak európai rakétavédelmi elképzelésein. Az utóbbiak értelmében Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig elfogórakétákat telepítettek volna.

Oroszország határozottan ellenzi az amerikai rakétavédelmi terv megvalósítását, mert úgy véli, hogy az nukleáris ütőerejének gyengítésére irányul. Moszkva vélelmezi azt is, hogy az Egyesült Államok behatol befolyási övezetébe. Washington ugyanakkor váltig állítja, hogy a pajzs elsősorban Irán esetleges rakétacsapásainak a kivédésére lenne hivatott. 
Forrás: MTI