Fogadj örökbe egy házat

A rendhagyó felszólítás szelíd, csendes kérés valójában. Mert ugyan ki akarna örökbe fogadni egy házat, amelyről azt sem tudja, mi célt szolgál, hol van, kik a lakói? Örökbe fogadni gyereket szokás, újabban már állatot, sőt növényt is, tehát élőlényeket, de egy házat miért kellene örökbe fogadni?!

Mielőtt bárki értetlenül és rosszallóan vonná össze szemöldökét, azt gondolva, hogy már megint valami "úri huncutság", egyéni hóbort bolygatja nyugalmunkat, hadd mutassuk be a szóban forgó Házat Sedlák Gabriella szociális koordinátor segítségével.

- A Déméter Ház egy évtizede jött létre a Szent László Kórház területén. Lényegében egy pavilont alakítottak át közadakozásból, hogy a beteg gyermekek, akik csontvelő-transzplantáción estek át, maguk mellett tudhassák szüleiket a súlyos percekben, órákban, napokban. A leukémia kezelése hosszú időt vesz igénybe. A betegség tönkreteheti az egész családot. A szülők gyakran vidékről, messzi kistelepülésekről hozzák gyermekeiket a kórházba, gyógyulást remélve, áldozatokat nem sajnálva - magyarázza.
Sedlák Gabriella egészen közelről ismeri ezt a helyzetet, több évtizedes nővérmúltja és a gyermekintenzív-osztályon eltöltött hosszú idő "okosította ki" ebben a kegyetlen témában.

- A Házat 100 millió forintos költséggel tették lakhatóvá annak idején, és ma kilenc szobával, felszerelt konyhákkal és fürdőkkel áll a rászoruló családok rendelkezésére, amelyek nehéz lelki traumával, súlyos anyagi helyzetben élik meg gyermekük betegségét - mondja.

A csontvelő transzplantáción átesett gyermekre rendszerint hosszú kezelés vár. Ez gyakran évekig is elhúzódik, hetente egyszer vagy kétszer vissza kell járni ellenőrzésre még a gyógyulás fázisában is. A távol lakóknak két kontrollvizsgálat között nem áll módjukban hazautazni a beteg gyerekkel, ők a Déméter Házban töltik az átmeneti időt. Ahogy a koordinátor mondja, itt együtt vannak a hasonló gondokkal küszködő családok, főzhetnek, megvan a tisztálkodási és pihenési lehetőségük, és mindez teljesen ingyen, alapítványi támogatással.

A Szent László Kórházban másik alapítvány is működik, az Őssejt Alapítvány, amelynek célja és feladata, hogy a sikeres orvosi munka hátteréhez biztosítsák a műszereket, különféle berendezéseket, és szponzorok segítségével anyagilag támogassák az egészségügyi személyzet képzését. Bár eltérő módon, a két alapítvány ugyanazért a célért dolgozik: a leukémiás gyermekek minél eredményesebb gyógyulásáért, jobb kórházi ellátásukért.

A Szent László Kórház a hazai őssejt transzplantáció fellegvára, ezt nyugodtan kijelenthetjük, hiszen a legnagyobb ilyen jellegű központ, ahol az utóbbi csaknem két évtizedben több mint 300 transzplantációt végeztek. Jelenleg évente 30-40 gyerek csontvelő átültetésére kerül sor.

Leukémiás gyerekekről van szó, akiknek a betegség súlyos fázisában a transzplantáció az egyetlen esélyük a túlélésre. A műtét, az utókezelés rendkívül költségigényes mind az egészségbiztosító, mind a kórház, mind pedig a családok számára, hiszen az anya vagy az apa rendszerint kiesik állásából, állandóan a gyerek mellett van. A kórház pedagógusokat is biztosít, hogy ne évvesztesként kerüljenek haza a gyógyult gyermekek.

Sedlák Gabriella a Ház mindenese, aki pályázaton nyerte el ezt a tisztséget, fizetésével együtt. Igyekszik mindent megtenni, hogy a Ház valóban otthon legyen, és a körülményekhez képest minden kényelmet, gondoskodást megadjon a nagy, nehéz terhet cipelő családoknak.
A "fogadd örökbe" segélykiáltás tulajdonképpen jelzés, amely mindenkihez szól: tehetős cégekhez, vállalkozókhoz, magánszemélyekhez, akikben él az együttérzés mások baja iránt. Mert a Déméter Ház bajban van. Anyagi szükségben. Sokba kerül a fenntartás, az üzemeltetés, a rezsi, a havi számlák rendezése.

Az örökbefogadás jelképes, azt jelenti, hogy az, akinek módjában áll, és aki akar segíteni abban, hogy a Ház még sokáig fennmaradhasson, kifizeti egy-egy hónap közüzemiszámla-díját, amely általában 300 ezer forint.

Déméter az anyák és a gyermekek istennője a görög mitológiában. Neve fémjelzi, hogy a Ház jó ügyért készült, és igaz célt szolgál. Hogy meddig? Ez rajtunk is múlik, mindannyiunkon, ha értjük és érezzük az "örökbefogadás" lényegét, fontosságát.
 
Forrás: MTI