Soltész: a kilakoltatási moratórium bezárja a kiskapukat

Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyi államtitkár szerdán megerősítette az MTI-nek, folyik a kilakoltatási moratóriumot szabályozó törvény előkészítése, a kiskapukat be fogja zárni a kormány.

Az MTI annak kapcsán kereste meg az államtitkárt, hogy kedden a XXII. kerületben a jogerős bírósági végzés birtokában kilakoltattak egy négygyermekes családot, mert mintegy 21 millió forintos tartozást halmoztak fel.

Soltész Miklós, aki kedden maga is kint volt a helyszínen, azt mondta: azért fordulhatott elő ez a helyzet, mert a bank továbbengedményezte, azaz eladta a vételi jogot. A kormány minden olyan kiskaput bezár, ami az "áldatlan kilakoltatásokat továbbviszi" - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezni fogja Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy a rendőrség egy külön munkacsoporttal vizsgálja meg a lakásmaffia-gyanús ügyeket, amelyek kilakoltatásokhoz vezetnek. Mint hangsúlyozta, ő maga is három jogásszal konzultált az ügyben.

Soltész Miklós közölte: úgy tudja, a családnak felajánlottak egy átmeneti lakást, ő személy szerint pedig felajánlotta az édesanyának és a gyerekeknek azt, hogy Zánkán nyaralhatnak.

Kiemelte azonban azt is: a keddi kilakoltatás és az eddigi kilakoltatások is "az elmúlt szocialista kormányzásnak a tehetetlenségét mutatja". Felidézte, hogy a kilakoltatási moratóriumot a téli időszakra elrendelő Bajnai-kormány április 15-ével, pont a két választási forduló közötti időpontban, feloldotta.

Nagy Anna kormányszóvivő szerdán a kedd délutáni kormányülés döntéseiről szólva beszámolt arról, hogy tárgyalták az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdasági akcióterv végrehajtásának egyes elemeit, például a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ami, mint mondta, már hatályba is lépett.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy az eredeti jogszabályban még vannak "tisztázatlan pontok", amelyeket nagyon fontos rendezni, hogy ne lehessen olyan helyzet, mint például kedden Budafokon. Ezért második lépésként folyik a moratóriumot szabályozó törvény előkészítése, amely várhatóan június 23-án kerül a kormány, majd ezután az Országgyűlés elé - ismertette a szóvivő.

Kedden több jobbikos országgyűlési képviselő is jelen volt azon a tiltakozáson, amelyet civilek szerveztek egy budafoki családi ház elé, mert annak lakóit tartozás miatt kilakoltatták.
Gyüre Csaba, az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának jobbikos alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a Jobbik a bírósági végrehajtási esetekre is kiterjesztené a kilakoltatási moratóriumot, a párt ennek érdekében egy országgyűlési határozati javaslat benyújtását tervezi.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációs Államtitkársága kedden az MTI-vel azt közölte: a budafoki kilakoltatás nem tartozott a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló kormányrendelet hatálya alá.

Az államtitkárság közleményben tudatta: az eset nem tartozik a kormány 194/2010. számú rendeletének hatálya alá, amely a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról rendelkezik. Ez a rendelet hatályos, a mai intézkedés viszont nem ütközik az említett jogszabályba - hangsúlyozta az államtitkárság.

Mint írták, a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól kapott információk alapján "a kiürített lakás használója korábban egy bank adósa volt, fizetésképtelensége miatt a moratórium hatályba lépése előtt a pénzintézet az ingatlant értékesítette egy magánszemély számára". "A mai intézkedés csupán a tulajdonos jogos birtokba kerülését szolgálta" - olvasható a közleményben.
Mint hozzátették: "a kormány célja a moratórium meghosszabbításával éppen az volt, hogy ilyen helyzetbe más magyar állampolgárnak ne kelljen kerülnie".

A kilakoltatási moratóriumot a Bajnai-kormány rendelte el a téli időszakra. Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án bemutatott, 29 pontos akciótervében már szerepelt ennek az időszaknak a 2010 év végéig történő meghosszabbítása, majd a kormány június 10-ére datált, 194/2010. számú (a Magyar Közlöny 2010. évi 99. számában megjelent) rendelete ezt a moratóriumot be is vezette. A kihirdetésével egyidejűleg hatályba lépő rendelet megfogalmazása szerint "a kötelezett által lakott lakóingatlan (...) 2010. december 31-éig nem értékesíthető, árverési hirdetmény csak ezen időpontot követően tehető közzé".
Forrás: MTI