Íme a sport 12 pontja

A hosszú távú fejlesztés érdekében partnereivel közösen 12 pontban foglalta össze a sporttal kapcsolatosan legfontosabbnak vélt feladatokat a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ), amely a javaslatcsomagot már el is küldte az illetékes miniszternek és államtitkárnak.

Gémesi György, az NSSZ elnöke az elképzelésekről szóló dokumentum aláírása és bemutatása apropóján tartott szerdai sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy javaslataikról - melyek között szerepelnek a sport szervezeti irányítására és finanszírozására, valamint az állami feladatok és a média szerepének meghatározására vonatkozó felvetések - tárgyalhatnak majd a kormánnyal, s azokat sikerül elfogadtatni.

A javaslatcsomagot a Nemzeti Sportszövetségé mellett a sporthoz kötődő hat szervezet, intézmény, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Sporttudományi Társaság, a TF, azaz a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, illetve a Magyar Szabadidősport Szövetség képviselői írták alá.

Az egyik legfontosabb feladat a készítők szerint az állam, az önkormányzatok és a civil szféra feladatainak pontos meghatározása a sportfinanszírozás és működtetés területén. A pontok között szerepel az utánpótlás-nevelés középtávú terve meghatározásának és végrehajtásának, a "Sportoló Nemzet" népegészségügyi, egészségfejlesztő program összeállításának igénye.

A javaslatcsomag kitér a létesítményfejlesztés szükségességére, a mindennapos testedzés feltételrendszerének kialakítására, a sportszakemberképzés modernizálására. A dokumentum összeállítói a sporttudományi kutatás fejlesztését egy országos sporttudományi, sportegészségügyi és sportorvosi központ létrehozásával vélik megoldhatónak. A hazai rendezésű nemzetközi sportesemények állami támogatási rendszerét, kijelölését pedig - amint azt rögzítik - előre meghatározott elvek alapján konszenzussal kell kialakítani.

Gémesi György külön kiemelte: sportbarát jogszabályi környezetet kell teremteni a sportba kerülő legális, féllegális források rendezésére, és a médiumok területén is törvényi szabályozásra van szükség, például annak kimondására, hogy a közszolgálati televíziónak kötelessége legyen minden sportággal foglalkoznia.
Forrás: MTI