Az MSZP és a főpolgármester-jelölés

A HírExtra legfrissebb információi szerint az MSZP vezetősége cáfolja azokat a híreket, miszerint eldöntötték volna Horváth Csaba főpolgármester-jelölt visszaléptetését. Jelenleg tehát Horváth az induló.

Az utóbbi időkben többféle információ is napvilágot látott arról ki is lesz a Szocialista Párt főpolgármester-jelöltje. A hír önmagában is érdekes, hiszen több mint fél éve tudjuk, hogy ez a személy Horváth Csaba. Ám azóta sok víz lefolyt a Dunán.

Horváth Demszky Gábor főpolgármester helyetteseként dolgozott. A másik főpolgármester-helyettes, a BKV-ügyek miatt lemondott Hagyó Miklós jogköreiből többek közt megkapta a BKV felügyeletét is. Ám nem sokáig nyomhatták a vállát a közlekedési vállalat gondjai. A szétesett fővárosi SZDSZ-MSZP koalíció miatt neki is távoznia kellett a főpolgármester-helyet székből.

A bukások


Az ingyenesség utáni reakciók
Egyes szocialista körök szerint Horváth Csaba megnyilvánulása a BKV ingyenessé tételéről nem volt túl szerencsés. Szanyi Tibor egyenesen vállalhatatlannak nevezte a bejelentést, de Molnár Gyula sem fogadta kitörő örömmel. Molnár szerint a főváros nincs megfelelő anyagi helyzetben ahhoz, hogy díjmentessé tegye a tömegközlekedést Budapesten. Mint mondta: ez egy lehetséges opció, de alaposan át kell gondolni, hogy miből lehet fedezni a kieső bevételt. Horváth Csaba ráadásul ezt egyfajta kamikáze akcióban dobta be a köztudatba, nagyon kevés politikustársával egyeztetett
Ezek után jött az EP-választás melyben hatalmasat bukott a Szocialista Párt, s felmerült tisztújítás igénye. Hiába. Az országgyűlési választáson azonban szintén rosszul szerepeltek, így újra megerősödtek ezek a hangok. Ennek kapcsán merült fel komolyabban, hogy nem csupán a pártvezetést kellene lecserélni, de talán érdemes új főpolgármester-jelöltet is állítani.

Horváth Csaba talán érezte ezt, ezért hamar támadásba lendült: még fel sem ocsúdtunk a választásokból, már teleplakátolta saját „jó hírével” a várost. Ez nem volt más, mint a BKV ingyenessé tétele. E bejelentést több szocialista politikus is némi fenntartással fogadta, és vagy elhamarkodottnak, vagy szakmaiatlannak nevezte.

Találgatások


Valószínűleg a felemásan elsült kampányötlet miatt jelenhetett meg néhány sajtótermékben, hogy mégis visszahívják a jelöltségtől Horváthot. Ezek azonban csak találgatások.

HírExtra legfrissebb információi szerint Horváth Csaba bírja a párt bizalmát, jelenleg ő a hivatalos főpolgármester-jelölt. A HírExtra korábbi információit, miszerint Szili Katalin mögé állhatna be a párt, akit egy civil szervezet indítana, pusztán annyiban kommentálták forrásaink, hogy az MSZP vezetősége nagy érdeklődéssel várja bármilyen civil kezdeményezés jelöltjét.

Hozzátehetjük, mindez természetesen a jelenlegi helyzet. A tisztújítás előtt (július 10-11.) nyilvánvalóan nem hozhatnak meg egy ilyen komoly döntést.

Hogy végül mi lesz, kíváncsian várjuk.