Oroszország beavatkozhat Kirgizisztánban

Dmitrij Medvegyev orosz elnök tűrhetetlennek nevezte a kirgizisztáni helyzetet és nem zárta ki, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) hamarosan csúcsszinten tanácskozik.

Az államfő a Nyikolaj Patrusevvel, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával és Nyikolaj Bordjuzsával, az ODKB főtitkárával tartott hétfő esti találkozón kifejtette: "A helyzet tarthatatlan, emberek halnak meg, vérontás folyik etnikai alapon, s ennek leállítására, a törvények tiszteletben tartásával, de keményen, minden szükséges lépést meg kell tenni". Medvegyev hozzátette, hogy mindezt közölte Roza Otunbajevával, a kirgiz ideiglenes kormány elnökével is.

Medvegyev, utalva arra, hogy a tagállamok nemzetbiztonsági tanácsainak titkárai hétfőn Moszkvában javaslatokat dolgoztak ki az ODKB esetleges kirgizisztáni beavatkozására, kijelentette: "Ha a rend helyreállítása rendben halad, ennyi elég lesz, de ha a helyzet tovább romlik, esetleg még egyszer össze kell hívni a hétfői tanácskozás résztvevőit, vagy akár az államfők soron kívüli csúcsértekezletét".
Forrás: MTI