Az ENSZ viszi Gázába a segélyt

Az ENSZ vállalta, hogy eljuttatja Gázába azt a több tonnányi, török hajók szállította segélyt, amelyet Izrael május 31-én foglalt le - jelentette be a világszervezet képviselője. A rakományt szállító hat török hajó nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy változtassa meg útirányát, s el akart jutni a blokád alá vont Gázai övezetbe.

Az izraeli haditengerészet ezért elfoglalta, és izraeli kikötőkbe kényszerítette őket. Az akció alatt az egyik hajón a kommandósok összecsaptak a szállítmányt kísérő aktivistákkal, s kilenc embert megöltek, ami világszerte nagy felháborodást keltett, és sokakat Izrael ellen fordított. Jeruzsálemi hivatalos álláspont szerint a katonák önvédelemből cselekedtek.

Robert Serry, az ENSZ közel-keleti megbízottja arról tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot, hogy az ENSZ az általános gyakorlattól eltérve, kivételként vállalta a segély Gázába juttatását. Reményét fejezte ki, hogy az övezetet ellenőrző, szélsőségesnek tartott Hamász szervezet hagyja, hogy az ENSZ döntse el, hová kerüljön a segély.
Forrás: MTI