Ahol tudatos energiapolitika zajlik

Félmilliárd forintot költ az idén a takarékosabb energiafelhasználást segítő beruházásokra Kaposvár önkormányzata, évente 112 millió forintot takarít meg ezzel a város - közölte Szita Károly (Fidesz) polgármester hétfőn.

Az elmúlt hónapokban lecseréltek több mint 2200 korszerűtlen köztéri lámpatestet, így ma már a somogyi megyeszékhely valamennyi közterületi lámpája, a csaknem 9000 világítótest mindegyike energiatakarékos - ismertette a polgármester a Kaposvár közvilágításának korszerűsítése című projekt záró rendezvényén.

Mivel az áram- és gázárak folyamatosan emelkednek, Kaposvár nagy figyelmet fordít az energiatakarékossági beruházásokra - hangsúlyozta Szita Károly.

A polgármester a közvilágítás korszerűsítése mellett további négy, részben uniós források felhasználásával megvalósuló energiatakarékossági fejlesztést említett. Az uszodával is rendelkező, nagy mennyiségű meleg vizet felhasználó Klebelsberg kollégiumot napkollektorokkal szerelik fel, hamarosan nekilátnak a biogázt termelő cukorgyár és a Virágfürdő közötti fűtéscsövek kiépítésének. Ősszel a Füredi II-es laktanya melletti volt lőtéren elkezdődik a biomasszagyár építése - megvalósulása után a városban 20 százalékkal csökkenhet a távfűtés díja, továbbá pályázatot írnak ki a villamosenergia-felhasználás optimalizálására.
Forrás: MTI