Kósa "miatt" ül össze a debreceni MSZP

Rendkívüli városi közgyűlés összehívását kezdeményezi az MSZP debreceni frakciója Kósa Lajosnak az államcsőddel kapcsolatos kijelentései és az annak nyomán kialakult helyzet miatt - közölte Zsiros Zsolt frakcióvezető, városi pártelnök és Szathmári Károly szocialista önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón a hajdú-bihari megyeszékhelyen szerdán.

A két politikus idézte a nemzetközi sajtót, amely Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke, debreceni polgármester - és az őt később megerősítő miniszterelnöki szóvivő Szijjártó Péter - múlt heti kijelentéseinek tulajdonítja az ország iránt megrendült bizalmat, a tőzsdék bedőlését és a forint jelentős gyengülését.

Emlékeztettek Kósa Lajosnak az Országgyűlésben elhangzott szavaira, melyek szerint "nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte azt"."Igen, ezt a bajt ő idézte elő" - tették hozzá.

Zsiros Zsolt szerint Kósa meggondolatlan szavai a városi önkormányzat 20 milliárdos hitelállományát 600 millió forinttal növelik. A vagyonkezelő holding és tagvállalatai hitelállományában és vállalt készfizetéseiben a veszteség további 500 millió forint, a lakosság devizahiteleseinél a többletteher 1,8 milliárd forint - tették hozzá.

A szocialisták számításai szerint csak Debrecenben 3 milliárd forintos a kár.
Lehet-e büntetlenül kárt okozni a városnak és a városlakóknak? Lehet-e "bakikkal" szolgálni a nemzetet? - tették fel a kérdést az MSZP helyi politikusai, akik kezdeményezik rendkívüli városi közgyűlés összehívását, ahol "a polgármester felelőtlen kijelentései nyomán kialakult helyzetet és veszteségeket kell, illetve indokolt megtárgyalni".

A Fidesz szerint rendkívüli közgyűlés összehívására nincs szükség, azt nem támogatják. Papp László, a Fidesz debreceni önkormányzati frakcióvezetője reagálásában azt mondta: a legnagyobb veszteséget a városnak a szocialisták félresikerült válságkezelése okozta.
"Ma azok a szocialisták támadják Kósa Lajost és az új kormányt a legélesebben, akik némaságukkal vagy szavazataikkal támogatták Gyurcsány Ferenc, Veres János és az MSZP csaláson, hazugságokon alapuló politikáját, a költségvetési adatok meghamisítását. Az új kormány nem tudja és nem is akarja folytatni ezt a hazugságpolitikát" - közölte Papp László.

Szerinte az elmúlt napok árfolyam-ingadozása alapvetően az államháztartási hiány mértékével áll összefüggésben, és hasonló vagy ennél rosszabb árfolyama a forintnak a szocialisták kormányzása alatt több alkalommal volt.

Akkor miért nem kezdeményeztek a szocialisták rendkívüli közgyűlést? - kérdezte, hozzátéve, tekintettel arra, hogy a város negyedévente törleszti hiteleit és ez az elmúlt időszakban nem volt esedékes, az árfolyamváltozás nem jelentett többletterhet az önkormányzatnak.
Forrás: MTI