Belepi az afgán fehér por Európát

Fernando Valenzuela, EU-megbízott szerint az afgán heroin elöntheti Európát, ha az oroszoknak vízummentességet adnánk.

Szó van arról, hogy megkönnyítenék az uniós polgárok Oroszországba való utazását, ám ezzel együtt természetesen az oroszok is kedvezményesen jöhetnének az EU-ba. Ez azonban nem várt negatív hatásokkal is járhat. Például az afgán kábítószer sokkal könnyebben juthatna el nyugatra.

Az EU-delegáció egyik képviselője, Fernando Valenzuela elmondta a Russia Today című lapnak: ha feloldják a szóban forgó vízumkötelezettséget, a világ heroin készletének 93 százalékát előállító Afganisztán zsíros piacra lel.

„Tudomásunk van arról, hogy az afgán kábítószert előállító termelők káposztát szállító tádzsik teherautó-karavánokba elrejtve szabadon viszik át a határon a kábítószert, onnan aztán az rövid kitérővel orosz kereskedőkhöz kerül. Feltételezve, hogy az oroszok vízum nélkül látogatnak más európai államok területére, könnyű belátni, mekkora veszély fenyeget az öreg kontinenst” – érvelt Valenzuela.

Ilnur Batirszin, az orosz drogellenőrzési feladatokat ellátó állami szerv vezetője megerősítette, hogy a különleges „káposztarakományok” valójában nem esnek keresztül vámellenőrzésen.

„Nem tagadható, a tádzsik kereskedők szabadon érik el az orosz államhatárt. Terveink szerint a jövőben olyan táborokat hozunk létre, amelyek személyzete alaposabban górcső alá veszi az afgán–tádzsik „heroinos káposztát...” – ígérte Batirszin.
Forrás: Bors/HirExtra