Izrael nem akarja az igazságot

Izrael továbbra sem enged a nemzetközi követeléseknek, hogy egy nemzetközi bizottság vizsgálja ki a Gázai övezet izraeli zárlatát megtörni akaró segélyflottilla elleni izraeli kommandós akciót, de késznek mutatkozik arra, hogy végezzenek el egy belső "vizsgálatot" a blokádról.

Az izraeli kormány hét legfontosabb minisztere hétfő este ismét tanácskozott, és megállapodott abban, hogy létrehoznak egy belső "ellenőrző bizottságot", amelyben megfigyelőkét helyet foglalna két, Izrael által kiválasztott külföldi jogász is. Ez a bizottság megvizsgálná a kilenc török halálos áldozatot követelő, május 31-i kommandós akció körülményeit és a Gázai övezet elleni blokádot a nemzetközi jog szempontjából.

Ehud Barak védelmi miniszter hétfői parlamenti felszólalásában is beszélt erről a felállítandó bizottságról, amely - mint mondta - megvizsgálná, hogy a blokád "megfelel-e a nemzetközi jognak, vagy sem". Izrael eddig azt állította, hogy megfelel.

Közben a hadsereg tartalékos tábornokokból felállította saját szakértői vizsgálóbizottságát. A hadsereg közleménye szerint a bizottság megvizsgálja a kommandós akciót, "levonja belőle a következtetéseit, és július 4-éig beterjeszti azokat".

Nemcsak Izrael, hanem Törökország is hajthatatlannak tűnik az ügyben. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter hétfőn kijelentette: nem fog rendeződni Törökország és Izrael kapcsolata mindaddig, amíg utóbbi nem egyezik bele, hogy egy független ENSZ-bizottság vizsgálja ki az izraeli katonai akciót.
Forrás: MTI