Megszorításokra készül az új kormány?

A magyar kormány talán azért túlozza el az ország pénzügyi nehézségeit, hogy új megszorító intézkedésekre készítse fel az ország társadalmát - idézte Nouriel Roubini neves amerikai közgazdászt a Bloomberg Businessweek üzleti magazin.

"Az államcsőd nyilvános emlegetése nem építő jellegű" - mondta riportereknek a világhírű New York-i egyetemi professzor, aki megjövendölte a 2008-as globális pénzügyi válságot. "Az új kormány új pénzügyi megszorításokra készíti fel a lakosságot" - fogalmazott.

Az üzleti magazin emlékeztetett: vezető magyar tisztviselőknek az ország nehéz gazdasági helyzetéről tett megjegyzései olyan aggodalmat keltettek, hogy az európai adósságválság átterjedhet Közép-Európára. Emiatt meggyengült az euró, és a magyar deviza 12 hónapos mélységbe süllyedt, a hitelfelvételi költségek pedig 2008 októbere óta a legmagasabb szintre nőttek.

Roubini szerint Magyarország talán önmagának okozott problémát. Azt mondta, a magyar vezetők súlyosbítottak az ország pénzügyi helyzetén, "az új kormány hatalomra került, és megpróbálta az előző kormány hibáztatni".
Forrás: MTI