Három nap alatt több mint háromszáz bort ittak

A XI. Pannon Bormustra nemzetközi zsűrije szerint a magyar borok minősége sokat javult az elmúlt évhez képest.

A Bormustrára az ország szinte minden pontjáról küldtek mintát a szakemberek. A versenyre kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható nedűkkel lehetett nevezni. A nemzetközi zsűri keményen helytállt: három nap alatt 147 vöröset, 120 fehéret, 34 édeset, 22 bikavért és 12 pezsgőt kóstolt végig úgy, hogy sem a fajta, sem a borvidék nem volt előttük ismert.

„Nagyon érződött idén a harmóniára való törekvés” – mondta a Borsnak Kozma Kálmán, a zsűri és egyben a Magyar Sommelier Szövetség elnöke. Hozzátette: a zsűrinek nagyon tetszettek idén a pinot noirok.

„Ez a fajta lehet Magyarországon a jövő, különösen Egerben. Ezúttal a bikavérek gyengébbek voltak. Sokszor nem volt meg az összhang, egyes összetevők kilógtak, diszharmonikusak voltak.”

Fabók Mihály, aki 2004-től három éven át Magyarország sommelier-bajnoka volt, annak örült leginkább, hogy a jó évjáratok nem„szálltak el” a lekváros, túlérett borok irányába.

„Érdekes tendencia az is, hogy a vörösboroknál háttérbe szorult a barrique-érlelés” – értékelt Fabók. A győztes borokkal mindenki megismerkedhet a jövő pénteken kezdődő háromnapos budapesti Bországgyűlésen, a Városligetben. A belépés ingyenes.
Forrás: Bors/HirExtra