A szlovénok támogatták a határmódosítást

A szlovén választópolgárok szűk többsége támogatta a horvát-szlovén határvita rendezését célzó megállapodást a kérdésről vasárnap rendezett népszavazáson a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján.

A referendumon részt vett választópolgárok 51,49 százaléka igennel, 48,51 százaléka nemmel szavazott. A maradék kétezer szavazat - a külföldön élő, de szavazásra jogosult szlovének voksai - már nem tudja megmásítani azt a tényt, hogy a lakosság támogatja a rendezési tervet. A részvételi arány 42,24 százalékos volt.

A két ország tavaly kötött megállapodása értelmében nemzetközi döntőbíróságra bízzák a tengeri határ kijelölésével kapcsolatos vita rendezését, s ezt volt hivatott megerősíteni a népszavazás. A döntőbíróság ítélete kötelező érvényű lenne mindkét országra nézve.

A horvátok örülnek

Üdvözölte Jadranka Kosor horvát kormányfő hétfőn, hogy a szlovén választók többsége támogatta a népszavazáson a horvát-szlovén határvita rendezését célzó megállapodást. A referendum eredménye eloszlathatja a feszültségeket és a rossz érzéseket - mondta Kosor zágrábi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: már egyeztetett Borut Pahor szlovén miniszterelnökkel, aki biztosította őt arról, hogy elhárult minden akadály a külügyi, biztonsági és védelempolitikai fejezet megnyitása előtt Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Forrás: MTI