Vona Gábor, civilek és az árvíz

A civil társadalom helytállt, de ha nincs kellő életerő a civilekben, akkor még több minden elveszett volna - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Borsod megyei Edelényben vasárnap. A pártelnök találkozott Molnár Oszkárral, a település független polgármesterével, aki beszámolt neki az Edelényben uralkodó állapotokról.

Vona Gábor azt MTI-nek azt mondta: kettős érzése van, egyrészt példamutató a magyar társadalomban az a fajta szolidaritás, amely az itt élők irányában megmutatkozott. Másrészt viszont úgy érzi, ez már "megint eső után köpönyeg", vagyis "nagyon nagy luxus, hogy a kormányzatnak a civil társadalom segítségére kell hagyatkoznia" egy ilyen helyzetben.

Ha nincs a helyiekben, a civilekben kellő erő, nagyon sok minden elveszett volna - fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: ez sok - távolra mutató - kérdést is fölvet, például a katasztrófavédelem, a magyar honvédség helyzetét, megerősítését, külföldi szerepvállalását. "Azért van bennem keserűség, mert ezt mindig így utólag, egy-egy tragédia után kell fölvetni, nem pedig preventív jelleggel kerül erre sor" - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a Jobbik a Parlamentben mindent meg fog tenni a helyreállításért, kárelhárításért. A párt Borsod megyének sok mindent köszönhet, ezért kiemelten támogatják ezt a térséget - tette hozzá.

Molnár Oszkár polgármester és független országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta: a korábbi beregi helyzethez hasonlóan most is egyedi kormánydöntésre van szükség a helyreállításhoz.
Forrás: MTI