Az ENSZ főtitkára nemzetközi vizsgálóbizottságot akar

Nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ENSZ főtitkára a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás körülményeink a kivizsgálására - közölte vasárnap egy izraeli illetékes.

Ban Ki Mun javaslata szerint a testület munkáját Geoffrey Palmer volt új-zélandi kormányfő irányíthatná, és abban Törökország, Izrael és az Egyesült Államok képviselői vennének részt. A flottilla zászlóshajója és az incidens kilenc halálos áldozata török volt.


Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a világszervezet vezetőjével szombaton már megvitatta a vizsgálóbizottság felállításával kapcsolatos kérdéseket. Egy névtelenségbe burkolózó izraeli illetékes közlése szerint Netanjahu kormányának csúcsminisztereivel vasárnap ismét áttekinti kérdéskört.

Izraeli vezetők eddig a nyilvánosság előtt eddig csak arról tettek említést, hogy a Mavi Marmara nevű, török zászló alatt közlekedő hajó elleni hétfői kommandós akció során történteket izraeli vizsgálóbizottság külföldi megfigyelők bevonásával igyekszik feltárni.

Ban főtitkár Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel is megvitatta, hogy miképp lelehetne lefolytatni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a kérése alapján egy pártatlan vizsgálatot.
Forrás: MTI