Ma egy hetes a kormány, amely nem kért türelmet a választóktól, ám nem is vesztegette az idejét. Más kérdés, hogy amit tett, az inkább a rombolás, kapkodás, mintsem a megfontolt, higgadt, netán együttműködő kifejezésekkel jellemezhető.

Fidesszel szimpatizáló cimborám már a második Orbán-kormány első hetének derekán nekem szegezte a kérdést: na, mit szólsz a kormány eddigi működéséhez? Mit szóljak? – kérdeztem vissza. Hivatalosan három napja sincsenek hatalomban. De tényleg, mit is? Véleményem kifejtésére végül sem elég idő, sem megfelelő alkalom nem kínálkozott. Kedves cimbora: íme, a hiány-pótlék!

„Személyes” döntések: megindult a menet


Koncepcióm a következő: miután a 2.0-ás Orbán-kabinet – ígéretéhez híven – nem teketóriázott, és már működése első napjaiban (sőt azelőtt is) futószalagon gyártotta a törvényjavaslatait, fogalmazta meg a minisztériumokat és egyéb állami szerveket érintő személyi döntéseit. Előbb a tárcák, aztán a Ház!

Vidékfejlesztési Minisztérium: tiszta víz

A tárca élére kinevezett karcagi polgármester sok vizet nem zavart hivatalának első hetében – jelenthetnénk, ha nagyon igazságtalanok akarnánk lenni. Hiszen bár Fazekas Sándor aktivitása valóban eltörpül egynémely kollegájához képest, a vidék gondjainak reménybeli megoldója egyetlen látható tevékenysége éppen az (ár)vízhelyzet kezelésében érhető tetten. A Jásztelki és Borsóhalmi árapasztó tározók megnyitásának köszönhetően a Zagyva és Tarna jászsági szakasza mentén élők remélhetőleg túl vannak az árvíz nehezén - közölte csütörtöki látogatásán a vidékfejlesztési miniszter.



Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: nemzeti fejlesztési ügyködés

A Fellegi Tamás által vezérelt fejlesztési tárca is az árvízhelyzetben való mártózással kezdte munkáját. Már vizsgálják az M6-os autópálya burkolatának beszakadása okait, de ha már arra járnak, megkezdik a köz- és magánszféra partnersége szerződések teljes átvilágítását, "mert azok az állam számára előnytelenek" - szögezte le a minisztérium kedden.

Pénteken aztán megérkezett az első komoly hír a médiacézárból lett élpolitikus tevékenységével összefüggésben: kirúgta Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) eddigi vezetőjét, helyébe pedig az első Orbán-kormány idején a Hungexpo irányításért felelős Petykó Zoltánt állította.

Honvédelmi Minisztérium: Hende és mészáros

Orbán Viktor
És hogy mit csinált maga a miniszterelnök az első, második alkalommal elfoglalt kormányfői pozíciója bemutatkozásaként?  A hét elején Varsóba vette az irányt, aztán Brüsszelbe menetelt, s onnan igyekezett pótolni itthon hagyott hátvédei hiányosságait.
Hende Csaba a maga nemében stílszerűen kezdte munkáját a Honvédelmi minisztérium élén - mészárlással... Röpült a HM-ből mindenki, korábbi karrierre, rangra, szakmai előmenetelre való tekintet nélkül, akit az előző kurzus egyik vagy másik prominense helyezett vezető beosztásba. A távozók listájából kiderül: itt bizony előre tervezett és módszeresen végrehajtott akcióról volt szó. Csak az a kérdés, miért kezdte egy hivatalba lépő miniszter az első munkanapját már-már tömegesnek számító elbocsátással? Legalább a látszatát megadhatta volna annak, hogy hajlandó szakmai alapon közelíteni feladatához. Mert ez bizony hentesmunka volt.

A hét második felében Hende is az árvízhelyzettel volt kénytelen foglalkozni: 700-800 katonát vezényelt a legkritikusabb helyzetben lévő északkeleti régióba.

Külügyminisztérium: határeset

Martonyi János első, már régi-új miniszterként megtett útja a Nyugat-Balkánra vezetett a hét közepén. A térség „stabilitásának kulcsa, hogy az Európai Unió ébren tartsa a tagság perspektíváját a térség országai számára, és biztosítsa, hogy az integrációs folyamat ne lassuljon le - nyilatkozta Szarajevóból, ahol az EU-Nyugat-Balkán külügyminiszteri konferencián vett részt.

A hét vége felé már a külügyi tárcát is meg-megnyaldosta az elbocsátási hullám, legalábbis a Népszabadság megbízható információira hivatkozva arról írt, minden jel arra utal, hogy a Külügyminisztériumban a vezetőcserék a szokásosnál jóval nagyobb arányúak lesznek, és főosztályvezetői szintig lényegében teljes körűnek mondhatók majd. Pedig a hétfői átadás-átvétel még messze a Bem rakparton volt a legkorrektebb…



Nemzetgazdasági Minisztérium: semmi cicó

Zéró. Matolcsy még egyetlen döntést sem jegyez, helyette Varga Mihályhét végére ígért jelentésére vár.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium: felebarátság

Hétfőn átadás átvétel, szerdán államtitkári kinevezések, valamint Rétvári Bence államtitkár utóbb igencsak kétségbe vont bejelentése, mely szerint „több mint a felére csökkent a politikai vezetők száma a jelenlegi kormányban az előző kabinethez viszonyítva”.

Belügyminisztérium:

Pintér Sándor aztán viszont mások helyett is teszi a dolgát. Az eddig legaktívabb Orbán-miniszter azzal kezdte a hetet, hogy bejelentette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy rendkívüli akció keretében minden településen van már rendőr. Kicsit későbbi hír: kilenc személyt fogtak el az extra ellenőrzések során. Kérdés, hosszú távon az lesz-e a megoldás a bűnözés visszaszorítására, hogy a készenléti állományt ide-oda vezényelgeti a belügyminiszter.

Aki az árvízhelyzetnek is a magaslatán volt a héten. Nagy Anna kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján bejelentette, hogy duplájára emelte az árvíz elleni védekezésre fordítható összeget az Orbán-kormány. Az eddigi 800 millió forintos forrást több mint 1,5 milliárd forintra növelte a kabinet - közölte. Pintér pedig azt hangsúlyozta, fel kell készülni arra, hogy a védekezés után felmérjék a károkat.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Réthelyi Miklós ma még azon töri a fejét, mihez kezdjen azzal a hatalmas teherrel, amit a nyakába vett. A "terratárcánál" a legnagyobb feltűnést az első napokban talán az keltette, hogy Czene Attila olimpiai bajnok úszó lett a sportért felelős államtitkár. Ja, és a hétközi hírekkel ellentétben a Márai-program nem vész el, max átalakul.

Miniszterelnökség

Súlyos megállapításokat tartalmaz a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése - közölte Varga Mihály, a testület vezetője, a MEH államtitkára csütörtökön. Nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós adatokat – tette hozzá.

Ugyanaznap este ugyanő már gazdasági vészhelyzetről beszélt, péntek reggel pedig megígérte: amikor a gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése elkészül és erről a testület beszámol a kormánynak, akkor a kabinet azonnal döntéseket fog hozni.

A miniszterek az első hetüket tehát leginkább a megáradt folyókkal, valamint személyállományuk újrafogalmazásával töltötték. Nézzük most azt, miket szövegeltek az új kormány képviselői a Tisztelt Házban!



Már elfogadott javaslatok: te meg babám kapkodd...

A kormányoldal láthatóan többet törődött a választások előtt a szimbolikus törvényjavaslatok előkészítésével, mint az ország égető gondjai rendbe tételével. Így a parlamenti ciklus első hetében elfogadott javaslataik sokkal inkább a lelki, mint a mindennapi megújulást hordozzák magukban.

A Fidesz-KDNP képviselői igent mondtak az alkotmány módosításától kezdve a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló tervezeten át egészen a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételig mindenre, ami csak elébük került és nem ellenzéki indítvány volt. Azokat ugyanis már a bizottságokban leszavazták.

Helyeselték, hogy a parkolást ezentúl csak önkormányzati cégek felügyelhetik, a díjakat maximalizálták. Döntöttek a Nemzeti Együttműködés Programjáról, bár rajtuk kívül ezt egyik erő sem támogtta.

Határoztak a 2011-es népszámlálásról, s bár  a kettős állampolgárság megadásáról, valamint a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről. Elhatározták, hogy a helyi önkormányzatokban mostantól a képviselő testülethez nem tartozó alpolgármester is beülhet.

Folyamatban lévő javaslatok: papírpirulák

Jó néhány javaslatot is benyújtottak, amelyekről ugyan még nem született döntés, ugyanakkor borítékolható, hogy úgy mennek majd át a Házon, mint kés a vajban. Zárószavazásra (értsd: egyetlen jól irányzott gombnyomásra) vár például az a szöveg, melynek értelmében a köztisztviselőkből kormánytisztviselőkké avanzsáló állami alkalmazottak indoklás nélkül elzavarhatók lesznek.

A Ház előtt hever az a módosító javaslat is, amely az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szól. Módosulni fog a közoktatási törvény is, még pedig oly módon, hogy a diákok ismét buktathatók lesznek már alsó tagozatban is. Rövid úton törvényre emelkedik, hogy az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait minden esetben kártérítés illeti meg.