Trianon több napon keresztül Erdélyben

Számos erdélyi településen, többnapos programok keretében szerveznek megemlékezéseket a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából. Az Erdélyi Református Egyházkerület Elnökségének közleménye szerint pénteken délután helyi idő szerint 17 óra 30 perckor megszólalnak a református és az evangélikus templomok harangjai.

"A harangszó nemcsak arra emlékeztet, hogy Trianon egy egész nemzetet, közösségeket, családokat és egyházakat megnyomorító döntés volt, de az Istennel való találkozásra is hív, aki erősebb minden erőtlenségünknél" – olvasható a közleményben.

Nagyváradon az evangélikus gyülekezet templomában ökumenikus imán vehetnek részt a megemlékezők. Ezen a napon adják át a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) városi szervezetének a kisiskolások számára kiírt, Magyar nemzet határok nélkül című rajzversenyének díjait is. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) városi szervezete este 21 órakor indul a vasútállomás melletti gyaloghídtól a közeli dombtetőre, ahol egy Trianont jelképező T formájú alakzatot gyújtanak meg az évforduló emlékére. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) 17 órakor kezdi megemlékezését a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházában.

Az RMDSZ szatmárnémeti székházában csütörtökön 17 órakor a Szent István Kör szervezésében Thoroczkay Sándor történelemtanár tartott előadást A trianoni békeszerződés előzményei és utóélete címmel. Pénteken a Szatmár megyei Széchenyi István Emlékbizottság középiskolás diákoknak szervez vetélkedőt, amelynek célja, hogy a "legnagyobb magyar" életét és munkásságát az ifjúság jobban megismerje.

Gyergyószentmiklóson a helyi önkormányzat szervez műsoros megemlékezést, Rokaly József nyugdíjas történelemtanár A Trianon utóélete címmel tart előadást. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) megemlékező felvonulást tart a város főterén, majd csatlakoznak a temetőkertben gyülekező megemlékezőkhöz. Gyergyószék Székely Tanácsa felhívásban fordult a környék valamennyi lakosához, civil, egyházi és közéleti vezetőkhöz, hogy minden településen szervezzenek megemlékezéseket.

A Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi szervezete pénteken a belvárosi Erzsébet parkban tart megemlékezést. Beszédet mond Kádár Gyula történész, valamint a politikai szervezetek képviselői. Imát mond Incze Zsolt református lelkész. A résztvevőket arra kérik, hogy tűzzenek fekete szalagot. Gazda Zoltán, a megemlékezés szervezője emlékeztetett arra, hogy Erdélyben Sepsiszentgyörgy volt az első, ahol utcára vonultak a trianoni döntés évfordulóján. Hozzátette: az idei rendezvényre is meghívtak minden politikai és magyar civil szervezetet. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) érdeklődésére Albert Álmos szenátor elmondta, hogy a rendezvényen az RMDSZ is részt vesz, a politikus beszédet is mond.

Hargita megyében három napig tartó rendezvénysorozat keretében emlékeznek az évfordulóra. A programokat az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), az EMI, a HVIM csíki szervezetei, valamint a Magyarok Szövetsége és a Csíkszéki Mátyás-huszárok Egyesülete közösen szervezi. Pénteken Trianon: a Magyar Golgota címmel szerveznek felvonulást Csíkszeredában a magyar főkonzulátus épületétől a református templomig, ahol ökumenikus istentiszteletre várják a megemlékezőket. Ezt követően lovas felvonulásra és zenés megemlékezésre kerül sor a Mikó-várnál, fellép a Role és az Árvácska együttes. Szombaton előadássorozatot tartanak a Szakszervezetek Művelődési Házának Márványtermében.

Vasárnap Gyimesbükkön folytatódik a megemlékezés. Délben, 12 órakor a helyi katolikus templomban megemlékező szentmisét tartanak, ezt követően kezdődik a felvonulás az ezeréves határhoz, majd pedig zenés megemlékezés veszi kezdetét, melynek keretében többek közt Tőkés László EMNT-elnök, EP-képviselő mond beszédet.

Farkaslakán tartja a trianoni megemlékezés központi rendezvényét a Magyar Polgári Párt. A rendezvény egyházi körmenettel kezdődik, majd Trianon-emlékművet avatnak és megemlékező beszédeket mondanak. Kolozsváron a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi szervezete tart megemlékezést a református és unitárius egyház képviselőinek részvételével.

Az erdely.ma hírportál beszámolt arról, hogy trianoni megemlékezést tiltottak be Marosvásárhelyen. Az önkormányzat nem engedélyezte azt a 40 órás köztéri imát, amellyel néhány magyar fiatal akarta emlékeztetni a románságot a 90 évvel ezelőtti ígéretekre. A kezdeményezőket a rendőrség bekísérte a városházára, ahol közölték velük, hogy akciójuk sérti a gyülekezési törvényt, ugyanazon a helyszínen már sokkal előbb engedélyeztek más rendezvényeket.
Forrás: MTI