Mottaki nem kívánatos az EP-ben?

Tucatnyi európai parlamenti (EP-) képviselő hangosan tiltakozott kedden az ellen, hogy Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter ellátogathatott az EP brüsszeli székházába.

Mottakinak az Európai Parlament külügyi bizottságával volt zárt ajtók mögötti találkozója, és az iráni politikus csak az EP biztonsági szolgálatának szoros fedezete mellett tudott bejutni az épületbe. A tiltakozók az emberi jogok iráni lábbal tiprását tették szóvá, és a tavaly júniusi teheráni utcai megmozdulások alatt megölt fiatal iráni nő, az időközben az ellenállás szimbólumává magasztosult Neda fényképét tartották magasba.

Struan Stevenson brit konzervatív EP-képviselő szégyennek nevezte, hogy "gyilkosok" tehetik be a lábukat az Európai Parlamentbe.

Mottaki és a külügyi bizottság találkozóját egyfelől azoknak az éles ellentéteknek a lehetőség szerinti tisztázása szándékával szervezték, amelyek az iráni urándúsító programmal, Teherán feltételezett atomfegyverszerző törekvéseivel kapcsolatosak. Másfelől az EP-képviselők az emberi jogok iráni helyzetét illető aggodalmaikra szerettek volna választ kapni az iráni diplomácia irányítójától.

A zárt ülés egyik résztvevője utóbb "süketek párbeszédeként" jellemezte a találkozót az MTI tudósítójának. Azt mondta, hogy Mottaki pökhendi módon beszélt, és teljességgel értetlennek mutatkozott a belső elnyomó intézkedések, az emberi jogi vonatkozású szemrehányások, illetve a nukleáris fegyverkezési gyanúsítások kapcsán. Tagadta, hogy Teheránnak bármilyen katonai célja lenne az urándúsítással. Visszautasította az emberi jogokat érintő szemrehányásokat, és azt bizonygatta, hogy e téren minden a legnagyobb rendben van Iránban.

Brüsszeli látogatásán Mottaki - még az EP-program előtt - úgy nyilatkozott, hogy a gázai segélyflottilla izraeli megtámadása világosan igazolja Irán valamennyi Izraellel kapcsolatos aggodalmát. A történteket úgy minősítette, hogy "izraeli barbárok ártatlanokat gyilkoltak le".

Forrás: MTI