Egy spanyol város betiltotta a burka viselését

Spanyolországban elsőként Lérida városa megtiltotta a testet és az arcot teljesen elfedő hagyományos muszlim öltözék viselését a közintézményekben.

A léridai önkormányzat pénteken hagyta jóvá azt a javaslatot, amely megtiltja a testet eltakaró burka és az arcot elfedő nikáb viselését. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az utcákon se lehessen burkát és nikábot viselni, de egy szakértői vélemény szerint ennek ellenőrzése már túllépné a város hatáskörét.

A javaslat benyújtását megelőzte egy jogi előterjesztés, amely még csak azt vetette fel, hogy a városháza egyetlen helyiségébe se léphessenek be azok, akik testüket-arcukat teljesen elfedő lepelben jelennek meg.

A határozat megszületésével a Katalóniában fekvő 135 ezres lélekszámú Lérida lett az első olyan spanyol város, amely ilyen jellegű korlátozást hozott.

A helyi muzulmán közösség a döntést követően bejelentette, hogy szükség esetén a madridi alkotmánybíróság előtt támadja majd meg a tiltó rendelkezést. Spanyolországban egyelőre ugyanis nem létezik törvényi szabályozás az iszlám ruhadarabok viselésére vonatkozóan.

Forrás: MTI