Kettős állampolgársági törvény: elfogadva!

Elfogadta a Ház a kettős állampolgárságáról szóló törvényt, így augusztustól kedvezményes honosítási lehetőséggel élhetnek a határon túli magyarok. Ficoék már ma ellentörvényt iktatnak be. Nyilatkozatokkal frissítve!

Kiemelten kedvezményes honosítási lehetőséget vezet be származási alapon az új, az Országgyűlés által szerdán elfogadott magyar állampolgárságról szóló törvény, amely lerövidíti az eljárási határidőket is.

A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett fogadták el magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását, az Index információja szerint a három nemmel szavazó képviselő Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök, Szanyi Tibor XIII. kerületi képviselő és Molnár Csaba kancelláriaminiszter volt. Tartózkodott Baracskai József (MSZP), Oláh Lajos (MSZP), Vitányi Iván (MSZP), Dorosz Dávis (LMP), és a Szabó Tímea (LMP).

Az új szabályok már nem követelik a magyarországi megélhetést és lakást, az alkotmányos alapismeretek vizsgát, és azt sem, hogy magyar nemzetiségűnek vallja magát a honosítást kérő. Új elemként került bele a jogszabályba, hogy a kérelmezőnek - ha esetleg nem tudná igazolni, hogy a felmenője magyar állampolgár volt - elég valószínűsítenie magyarországi származását.

Az eddigi általános kedvezményes honosítási okok továbbra is fennmaradnak, azzal az eltéréssel, hogy a jövőben már nem azt kell vizsgálni, hogy az illető honosítása a Magyar Köztársaság érdekeit nem sérti-e, hanem azt, hogy a honosítás az ország közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sérti-e. (Ez szabály a nem magyar nemzetiségűek honosítására is vonatkozik.)

A köztársasági elnök kezében a döntés

Az a határon túli magyar honosítható a jövőben kedvezményesen, aki megfelel a következő követelményeknek: a magyar jog szerint büntetlen előéletű és a kérelem elbírálásakor ellene magyar bíróság előtt büntetőeljárás nincs folyamatban; honosítása a Magyar Köztársaság közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sérti; felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását; a magyar nyelvtudását igazolja (ez utóbbitól el lehet tekinteni cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes személyek esetében).

A jogszabály lerövidíti a határidőket: a miniszternek eddig honosítás esetén tizenkét hónapja, visszahonosítás esetén pedig hat hónapja volt rá, hogy benyújtsa a köztársasági elnöknek a honosítási kérelmet. Ez a határidő mindkét esetben három hónapra rövidül le úgy, hogy ebbe az időtartamba nem számít bele az állampolgárságot érintő adat vagy okirat beszerzése érdekében más hatósághoz vagy állami szervhez intézett megkereséstől a válasz megérkezéséig terjedő idő.

A honosításról illetve visszahonosításról továbbra is a köztársasági elnök dönt, a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján.

A honosítási kérelmeket be lehet nyújtani a települési - fővárosban a kerületi - önkormányzat polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél; a külön jogszabályban meghatározott körzetközponti jegyző székhelyén működő anyakönyvvezetőnél; a magyar konzuli tisztviselőnél; a kormány által kijelölt, az állampolgársági ügyintézésért felelős szervnél.

Szent István napján lép életbe


A törvény 2010. augusztus 20-án lép hatályba, rendelkezéseit a 2011. január 1. napját követően induló eljárásokban kell alkalmazni. Eddig az időpontig megszülethetnek a törvény végrehajtási rendeletei, köztük az a miniszter rendelet, amely kijelöli a honosítási visszahonosítási feladatokat a miniszter nevében ellátó központi szervet, vagyis az állampolgársági ügyekben eljáró szervet.

Szlovákia még ma válaszol

Várhatóan még szerdán saját állampolgársági törvényének módosításával válaszol Szlovákia az Országgyűlés döntésére. A magyar Országgyűlés reggeli döntése után Pozsonyban azonnal összehívták a szlovák kormányt, amely megvitatja a szlovák állampolgársági törvény módosítását.

A nyilvánosságra került javaslat szerint arról van szó, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal.

A kormány döntése után a javaslatot a parlament elé terjesztik, amely a délelőtti órákban folytatja rendkívüli ülését.

MSZP: a Fideszé a felelősség

Mesterházy Attila szerint a Fidesz-kormány lesz a felelős minden olyan problémáért, amelyet a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása okoz, mivel a többség nem támogatta a szocialisták azon kezdeményezését, hogy halasszák el az erről szóló voksolást.

Az MSZP frakcióvezetője a szerdai parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz-kormány feladata az is, hogy orvosolja és kezelje a problémákat.

Mint mondta, három aggályuk van a törvénnyel kapcsolatban: az időzítése, az előkészítetlensége, illetve az, hogy elmaradtak az előzetes egyeztetések a határon túli magyarokkal, valamint a szomszédos országokkal.

Mesterházy Attila közölte, az MSZP frakció többsége támogatta a javaslatot, mert úgy ítélték meg, hogy a mostani körülmények között ez egy szimbolikus gesztus, amely a kulturális összetartozást fejezi ki a nemzet egészét tekintve. Arra a felvetésre, hogy a frakcióból többen nemmel szavaztak, azt válaszolta: nem rendeltek el kötelező szavazást a képviselőcsoportban.

Semjén: az új törvény nem támadható nemzetközi fórumokon


Semjén Zsolt szerint semmiféle etnikai, vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel a szerdán elfogadott, kettős állampolgárságról szóló törvényben, az semmilyen európai, nemzetközi fórumon nem támadható.

A KDNP elnöke a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján Szlovákiával kapcsolatban azt mondta: "mi mindenkivel megpróbáltunk és megpróbálunk szót érteni, akivel lehet, azonban akik nem akarnak velünk szót érteni, azoknak a kedvéért nem adhatjuk fel a legtermészetesebb jogainkat".

A politikus hangsúlyozta, nem jelent veszélyt egyetlen ország számára sem, ha a határon túli magyarok élnek természetes jogaikkal.