Nem mindenki fél a vulkántól

Meglepő módon nem sok Európába készülő utast riaszt vissza a repüléstől az esetleges újabb izlandi vulkánkitörés okozta hamuveszély - derült ki az airfarewatchdog.com elnevezésű internetes utazási oldal felméréséből.

Az 1500 légi utas bevonásával készített felmérés szerint az utazók 39 százaléka továbbra is kitart eredeti úti célja mellett és egyáltalán nem riasztja vissza a több mint egy hónapja aktív izlandi tűzhányó okozta veszély. A megkérdezettek mindössze 9 százaléka változtatta meg úti célját a vulkánkitörések hatására.

A további kitörések lehetőségének ellenére az utasok meglepően alacsony százaléka változtatta meg az úti célját" - számolt be az internetes oldal. "És mivel a tűzhányó most már +ismert veszélyforrást+ jelent, ezért úgy tűnik, hogy az utasok hajlandóak vállalni a kockázatot..., annak ellenére, hogy az utasbiztosítás nem fogja fedezni a költségeket, ha egy újabb kitörés miatt tovább kell maradniuk valahol" - olvasható a weboldaló.

A több mint egy hónapja aktív Eyjafjöll tűzhányó eddig mintegy 250 millió köbméter tefrát (szilárd törmelékanyagot) juttatott a légkörbe. A vulkán, amely április 14-én tört ki először, háromszor lövellt nagyobb mennyiségű hamut a levegőbe: működésének első négy napján, május 5-én és 6-án, valamint május 14-én. A kitörések okozta hamurengeteg miatt április közepén hatnapos légtérzárat rendeltek el a legtöbb európai városban.
Forrás: MTI