Kósa: az önkormányzatok száma nem csökken, a képviselőké igen

Kósa Lajos szerint az 1990-ben megalkotott, 1994-ben módosított önkormányzati választójogi törvény számos pontja idejétmúlt és sérti az arányosság elvét.

Mint mondta, az októberi önkormányzati választásokon már az új szabályok szerint kell szavazni, ahhoz még benyújtanak további két előterjesztést: módosítják az eljárási szabályokat, és rögzítik majd azt is, hogy egy-egy alpolgármestert, főpolgármester-helyettest, megyei közgyűlési alelnököt kelljen a testületből megválasztani a polgármester, illetve a közgyűlési elnök javaslatára.

Kósa Lajos a parlament előtt lévő választójogi törvényjavaslatról elmondta: megőrzik az eredeti törvény és választási rendszer szerkezetét, a kislistás elnevezés helyett bevezetik az egyéni listás rendszert, a lélekszámhoz igazítják a képviselő-testületek tagjainak számát, a kompenzációs listák segítik az arányosság elvét, a megyék egy választókerületet alkotnak majd. Utóbbi kapcsán kiemelte: a megyei jogú városok lakói nem szavazhatnak a megyei önkormányzatra.

A javaslat eredményeképpen a fővárosi testület létszáma rugalmasan változik a mindenkori települési lélekszám arányában; a 2009-es KSH-adatok fényében 35 fős testületet jelent a korábbi 66 fő helyett.

Szólt arról is, hogy megtartották azt a szervezeti megoldást, amely szerint megkülönböztetik a 10 ezernél főnél kisebb, illetve nagyobb teleüléseket.Kósa Lajos szerint a javaslat átvezeti az uniós előírásokat is, így a helyhatósági választásokon olyan szavazópolgárok is szavazhatnak, akik nem magyar állampolgárok, de egy településen tartósan letelepedtek.

A fideszes politikus szerint a javaslat senkit nem érhet meglepetésként, és a 7 önkormányzati szövetség több mint fele jó kiindulási alapnak tartja az előterjesztést.Úgy vélekedett, hogy az új szabályok elfogadása időben közel van az októberi választásokhoz, de ha várnának vele, a következő négy év elvesztegetett idő lenne.

Az MSZP másképp látja

A szocialista Botka László szerint a Fidesz a képviselők számának csökkentése népszerű szlogenje leple alatt teljes egészében átalakítja az önkormányzati választási rendszer logikáját, ezzel a nagyobb városokban nem lesz arányos a rendszer.

Szeged MSZP-s polgármestere csütörtökön, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat kapcsán leszögezte: az MSZP támogatja az önkormányzati képviselők számának csökkentését, de a Fidesz által benyújtott javaslat nem a képviselők számának csökkentéséről szól.

Aláhúzta: a 10 ezer főnél nagyobb településeken, azaz a városokban, a Fidesz kiiktatja a választási rendszerből az arányosság elvét, a javaslat kétszer-háromszor nagyobb arányban csökkenti az arányosítást biztosító kompenzációs listás mandátumok számát, mint az egyéni körzetekben.

Emlékeztetett: az általános vitában felszólította a Fidesz képviselőit, vonják vissza a törvényjavaslatot, és új formában nyújtsák be; csökkentsék a felére az önkormányzati képviselők számát, de a választási rendszer logikája ne változzon, maradjon meg az arányos rendszer a nagyobb városokban.

A Fidesz javaslata a "győztes mindent visz" elvén alapul - fűzte hozzá Botka László. Úgy vélekedett, hogy morbid az az új szabály, amely szerint a kompenzációs listás mandátumoknál nemcsak a vesztes képviselőkre, hanem a győztes képviselőkre leadott voksokat is figyelembe kell venni, ha az meghaladja a leadott szavazatok 50 százalékát.

A leendő kormánypárti politikus leszögezte: az új törvénnyel senkinek nem sérül a szavazati joga.
Leszögezte még: a törvény elfogadásával régi adósságát pótolja a parlament.
Forrás: MTI/hirextra