Merényletkísérlet Obama ellen

Barack Obama is célpontja volt azoknak az iszlamista szélsőségeseknek, akiket most fogott el az indonéz rendőrség. Sokkoló tény: az USA elnöke ellen két merényletet is terveztek Dzsakartában.

Obama eredetileg idén márciusban érkezett volna Dzsakartába, útját azonban biztonsági okokból lemondták. A szigetország rendőrsége ugyanis február óta számos szélsőségest fogott el vagy ölt meg, és egy kiképzőtáborukra is rábukkant a Szumátra szigetén lévő Aceh tartományban.

Mardigu Wowi Prasantyo terrorszakértő szerint olyan könyvek és dokumentumok is előkerültek a birtokukból, amelyekből kiderül, hogy márciusban pokolgépes merényletet terveztek Obama ellen indonéziai látogatása idején.

Obamát ellenségüknek tartják, aki ellen, amikor csak lehetséges, támadást akarnak végrehajtani. Az elemző szerint egyébként az iszlamisták célpontjai között vannak Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök is.

Obama tehát júniusra halasztotta útját, ám tegnap kiderült: látogatása idején szállodája ablakában akar végezni vele egy mesterlövész. A merénylő kiléte egyelőre ismeretlen.

Dzsakartához kötődik egyébként Obama gyermekkorának egy része is: édesanyja második férje ugyanis egy indonéz diák volt, Obama hatéves korától tízéves koráig élt az indonéz fővárosban, ahol két iskolában folytatta tanulmányait.
Forrás: Bors/HirExtra