Putyin pénteken megoldotta az EMFESZ problémáját?

Vlagyimir Putyin felvetette az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesítésének lehetőségét pénteken Szocsiban, az orosz-ukrán államközi gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtóértekezleten.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója jelezte, hogy a két ország energetikai miniszterei és a két konszern vezetői május elején összeülnek, és megvitatják a részleteket. Kifejtette, hogy Ukrajna jelentős kitermelési, szállítási és tárolási vagyontárgyakkal bír, és hozzájuthatna az orosz tartalékokhoz. "Gáztartalékaink hatalmasak, a XXI. században mindenkinek jut belőlük elég" - mondta. Oroszország viszont befektetne mind az ukrajnai kitermelési, mind a gázszállítási objektumokba.

A helyzetet ismerők úgy vélik, hogy az egyesülés megoldaná az európai gázszállítások biztonságának kérdését, orosz beruházásokat vonzana Ukrajnába és elősegíthetné a két ország gazdasági integrációját is.

Aki nyerhet az ügyön


Gázpiaci szakértők szerint Magyarországon az EMFESZ az a vállalat, amely a leginkább jól járhatna a két vállalat egyesülésével, hiszen mindkettővel régi kapcsolata és jelentős együttműködési tapasztalata is van. Az utóbbi időben az EMFESZ több elszámolási perben is érintetté vált, azonban a két nagyvállalat egyesülése szinte minden pert okafogyottá tenne.

Az EMFESZ javát és jövőjét szolgálhatja az is, hogy az egyesüléssel kiszámíthatóvá és hosszú távra tervezhetővé válna a keleti gázkereskedelem, hiszen kiszorulnának belőle azok a személyek, akik az utóbbi időben megnehezítették az EMFESZ dolgát.

Az EMFESZ-nél érdeklődésünkre nem kívánták kommentálni a hírt, annyit azonban elárultak, hogy az egyesülés, az általuk régóta hangoztatott és szükségesnek mondott átláthatóság irányába vinné az európai gázkereskedelem biztonságát.