Rendezők összefognak, határok nélkül

Világhírű amerikai rendezők - többek közt Steven Spielberg, Martin Scorsese és Francis Ford Coppola - írták alá azt a petíciót, amelyben Iránban bebörtönzött kollegájuk, a díjnyertes Dzsafar Panahi szabadon bocsátását követelik.

Az iráni rendezőt márciusban vették őrizetbe minden különösebb indok nélkül. "Szolidaritásunkat fejezzük ki kollegánk iránt, elítéljük elfogását és erősen sürgetjük az iráni kormányt Dzsafar Panahani azonnali szabadon bocsátására" - fogalmaz a petíció, amelyet Robert De Niro és Robert Redford is aláírt, csakúgy mint Steven Soderbergh, Michael Moore, Terrence Malick, Ang Lee, Oliver Stone, a Coen fivérek és Jim Jarmusch.

Panahani olyan filmekkel szerzett hírnevet, mint A fehér léggömb, A kör, illetve a Pályán kívül. Alkotásait a berlini filmfesztivál mellett Cannes-ban és Velencében is díjazták.

Az iráni rendező a hivatalban lévő Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenzékéhez tartozik, a tavalyi választások során nyíltan Ahmadinezsád ellenfelét, Mir Hoszein Muszavit támogatta. Panahit március 1-je óta a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Az amerikai filmesek petíciójukban idézik a rendező nejének egyik levelét, amelyben a nő azt írja, aggódik férje szíve miatt, illetve amiatt, hogy kisebb cellába helyezték át.

"Mint mindenhol, Iránban is ünnepelni kellene a filmkészítőket, nem pedig cenzúrázni, elnyomni és bebörtönözni" - olvasható a világhírű művészek tiltakozó üzenetében.
Forrás: MTI