Obama és a katasztrófa

Barack Obama amerikai elnök pénteken közölte: kormánya "minden szükségeset" megtesz a Mexikó-öbölben történt olajkatasztrófa elhárítására. Obama ezzel részben azokat az utóbbi napokban felmerült vádakat igyekezett elhárítani, hogy kormánya nem reagált kellő gyorsasággal az olajszivárgásra.

Konzervatív hírportálok már arról cikkeznek, hogy az olajszennyeződés lesz Obama Katrinája. Az elnök - aki kormányának három tagját is a térségbe küldte - pénteken elmondta: már több mint 1900 ember és 300 vízi jármű dolgozik a katasztrófa elhárításán.

David Axelrod elnöki főtanácsadó a kormány gyors reagálásának megerősítésére az ABC televízióban aznap azt mondta: a parti őrség egységei szinte azonnal a helyszínen voltak az olajfúró torony április 20-i robbanása után.

A Mexikói-öböl mentén élő érintett közösségek megnyugtatására Obama azt mondta: a kormány "teljes mértékben felkészült" arra, hogy teljesítse kötelezettségeit irányukban. Az elnök kifejtette: a krízishelyzetért a végső felelősség a British Petroleum (BP) olajcéget terheli, amely a múlt csütörtökön elsüllyedt olajfúró tornyot üzemeltette. Arról tájékoztatott: megbízta Ken Salazar belügyminisztert, hogy 30 napon belül készítsen jelentést a balesetről. A jelentésben szerepelnie kell annak, hogy milyen intézkedéseket kell hozni a jövőbeni olajszivárgások megelőzésére.

Azt is kijelentette, hogy az amerikai energiapolitikának továbbra is fontos része az olajkitermelés, amelyet azonban felelősségteljesen kell végezni, megóvva a munkásokat és a környezetet. Közölte: bármilyen új olajfúrási engedélyt csak akkor lehet kiadni, ha megfelelő biztosítékok lesznek az olajszivárgások megelőzésére és kezelésére.
Forrás: MTI