MSZP: kettő nem lehet

Az MSZP fővárosi vezetése felhatalmazást kért a keddi budapesti párttanácstól, hogy szigoríthasson a Fővárosi Közgyűlésbe kerülő szocialista képviselők összeférhetetlenségi szabályain - erősítette meg Burány Sándor az MTI-nek szerdán.

Elmondta: úgy alakítanák át a szabályozást, hogy a fővárosi képviselőknek - ha több tisztséget is betöltenek - választaniuk kelljen a közgyűlési munka, a polgármesteri vagy az alpolgármesteri pozíciók, illetve az országgyűlési képviselőség között.

Az MSZP fővárosi elnöke a kezdeményezést azzal indokolta, hogy ma amikor az MSZP-nek az építkezés a legfontosabb feladata, akkor a feladatokat szétosztani kell, nem pedig koncentrálni.
Az új szabályozás néhány héten belül elkészülhet, a fővárosi jelölteknek pedig várhatóan alá kell írniuk majd egy nyilatkozatot, amelyben elfogadják ezt a feltételt.

A fővárosi közgyűlési listát február 26-án fogadta el a fővárosi küldöttértekezlet. Az MSZP-nek jelenleg 24 képviselője van a Fővárosi Közgyűlésben. Az új, belső MSZP-s összeférhetetlenségi szabály biztosan érinti a fővárosi listát vezető Horváth Csabát - akit ha főpolgármesterré választanának, az a törvények szerint nem lenne összeférhetetlen az országgyűlési képviselői tisztséggel - és a második helyen álló Steiner Pált, mert mindketten bejutottak most a parlamentbe.

A MSZP közgyűlési listájának első húsz helyén rajtuk kívül egy parlamenti képviselő van, Molnár Zsolt a huszadik helyen.

Forrás: MTI