A Fidesz radikálisan meg fogja nyirbálni a bürokráciát - ígérik

A fideszes Pósán László közlése szerint az azonos feladatkörben párhuzamosan működő intézmények feladatkörét pontosan szabályozni fogják, amire pedig nincs szükség, azt megszüntetik, hogy a vállalkozásokat megfojtó bürokrácia csökkenhessen.

Az országgyűlési képviselő keddi debreceni sajtótájékoztatóján erről annak kapcsán beszélt, hogy szerinte az egészségügyben jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) bizonyos területeken túllép saját jogkörén, és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) feladatkörébe tartozó pénzügyi ellenőrzésekkel "vegzálja" a háziorvosokat.

Véleménye szerint jelenleg túl nagy szerepet szánnak az OEP-nél a saját bevételeknek a gazdálkodásban, lassan "behajtásra kezdenek szakosodni". Elmondta, hogy a magánprakszissal működő orvosok egy elvégzett szolgáltatás után három hónappal kapják meg munkájuk ellenértékét, amelyet onnantól az APEH-nak kellene ellenőriznie, mint adóköteles jövedelmet.

Ezzel szemben az OEP - a rosszul értelmezett jogi szabályozás miatt - szintén végez pénzügyi ellenőrzéseket, mondván, állami pénzről van szó. Le kell fektetni, hogy pontosan melyek azok az alapellátás biztosításához szükséges keretek, amelyeket szakmabelieknek ellenőrizniük kell - jelentette ki Pósán László, hozzátéve, ezt mindenképpen szabályozni fogják, miként az ellenőrző hatóságok feladatkörét is.

A fideszes politikus szerint nem csak az egészségügyben jellemző, hogy egy feladatkört több hivatal is ellát, mert nincs pontosan szabályozva a feladatkörük. Ez nagy probléma, például az agráriumban, vagy az uniós pályázatok elbírálásánál és ellenőrzésénél is - mondta Pósán László.
Forrás: MTI